čtvrtek 11. května 2023

Nesířený Merlot s pozvánkou

Dnešní článek bude vlastně hlavně pozvánka. V pondělí se uskuteční další Družstvo, půjde už o sedmadvacáté a zároveň tak trochu o představení prostor nového winebaru/restaurace/kavárny Alma ještě před oficiálním otevřením za pár týdnů. Krom párty tak jak ji znáte vás tentokrát čeká, v komorním prostředí jedné ze sklepních místností, také řízená degustace všech 15 vín co budeme nabízet. Té se ujmu osobně a místa jsou zatím k dispozici :-) Jedním ze vzorků bude též Château Tour Peyronneau Merlot 2019 Saint-Émilion Grand Cru. Jak uštěpačně poznamenal jeden z družstevníků „tolik zlaté jsme snad na Družstvu ještě neměli.“ Ale tím si radost kazit nenechám a viněta není všechno!

Při nedávné cestě do Bordeaux (viz zápisky Co si představíte, když se řekne Bordeaux?, Na návštěvě v Château Carbonneau nebo Z deníčku nad Château Le Puy 2009) jsem navštívil hvězdná château jako Margaux, Mouton-Rotschild, Haut-Brion či Figeac, a taky několik těch relevantních pro normální lidi bez měsíčního rozpočtu na úrovni menšího státu :-) Jedním z nich bylo Château Bernateau (dováží Kupmeto) rodiny Lavau, která tam hospodaří už nějakých jedenáct generací. Château Tour Peyronneau je také jejich, na zhruba 12 ha především jílovitých půd tam už dlouhodobě jedou v certifikovaném bio režimu, na vinici dominantně Merlot a trochu Cabernetu Franc, hlavně starší keře v průměru ke třiceti letům věku.

Tohle jejich víno je pohled na odrůdu Merlot v její čisté podobě, dva roky školený v kombinaci malých barrique sudů, i nových, a větších tanků. Bio režim, nebo něco se mu blížící, už není v Bordeaux nic neobvyklého a postupně k němu směřují mnozí. Tohle víno je ale navíc úplně nesířené, to tam ještě dvakrát obvyklé není :-) Víno má tmavou rubínovou barvu. Aromatika je docela výrazná, spíše tmavší ovocnost do černých třešní, švestky, trochu až pepřové kořenitosti, hezky zapracované dřevo, balzamikový tón a černý čaj. Suché, čisté, opět docela výrazné, středně plné až plnější a šťavnaté s výraznější kyselinou a jistou pikantností, tříslo ještě docela výrazné ale trocha vzduchu pitelnosti rozhodně pomáhá, pěkná ovocnost a slušná délka. Chutný, expresivní, dost fajn Merlot.

Mimochodem na Bernateau je taky zajímavé, že mají aktuálně nejvíc trendy dřevěné fermentační tanky, ve kterých je několik dubových dužin nahrazeno plexisklem a je tak hezky vidět, co se zrovna v tanku děje a jak fermentace probíhá. První s tím přišel Mouton, na zakázku jim je vyrobil Seguin Moreau, a nějakou dobu si drželi exkluzivitu. Dnes už si je ale může koupit každý, kdo si na ně ušetří :-)

Komentáře používají Disqus