čtvrtek 9. února 2023

Suertes del Marqués a vulkanické Tenerife

Hele a to tě furt baví zkoušet různý divný věci a riskovat, že to nebude dobrý? Nebylo by lepší pít ověřený dobrý vína?“ Ano. A ano :-) Někdy, obzvláště při pohledu na cenovku nějakého slibného vína co mne ale vůbec neoslovilo, si říkám, že jsem prostě měl otevřít oblíbenou frankovku nebo německý Riesling a poměl bych se lépe a ještě třeba ušetřil, ale prostě… mně to objevování furt ještě bavit nepřestalo. Ač jsem si prošel už všemi fázemi vinného nadšenectví ;-) Prostě člověk se stále dozvídá nové zajímavé věci, stále je něčím překvapen, objevuje nová nečekaná spojení a zajímavá fakta. A to je potřeba! Ale to už se opakuju, v poslední době jsem něco v tom smyslu psal opakovaně, šup na dnešní „objev“. Co vám říká apelace Valle de La Orotava? Pokud nic, tak vězte, že údolí Orotava se nachází na Kanárských ostrovech, konkrétně oblíbené turistické destinaci Tenerife. Opakovaně jsem z těchto míst měl fascinující, překvapivě lehčí a charakterní vína, takže rád zkouším další. Rodinné vinařství Suertes del Marqués (web) je pak často, a roli určitě hrají systematicky skvělá hodnocení jejich vín v průvodci Roberta Parkera, označováno jako podnik, který Kanárské ostrovy tak trochu dostal do širšího povědomí a na „vinařskou mapu“. V tomto ohledu je za mne minimálně stejně důležité Envínate, ale tím si radost kazit nebudeme :-)

Vinařství, za kterým stojí Jonatan García Lima, oficiálně funguje od roku 2006, ale rodina zde vinařila a prodávala hrozny už nejméně dvacet let předtím. Údolí Orotava se nachází na severní částí ostrova, jde o oblast chladnější, s vulkanickými půdami s větší či menší vrstvou jílu a písku. Vinařství zde, na někdy i poměrně strmých svazích vulkánu Pico de Teide (viz článek o jiném místě odtamtud), pěstuje tradiční odrůdy jako Listán Negro, Tintilla či Baboso Negro. Jde obvykle o velmi (velmi!) staré keře, navíc zhusta pravokořenné. A leckdy vedené dost unikátním způsobem, cordon trenzado, připomínajícím přírodní pomlázku, viz foto níže. Ekologicky obdělávají 11 ha v různých polohách, expozicích a s odlišnými půdními podmínkami, v nadmořské výšce 300 až 750 metrů. Na dalších 15 ha spolupracující s dalšími pěstiteli a tam je réva někdy ještě výše. I ve sklepě jedou čistě, vína fermentují v betonu bez povrchové úpravy a občas v něm i zrají, ale přednost dávají francouzským sudům o objemu 500l a případně i větším (20 až 45 hl). Mají i nerezy, ale ty slouží především pro mísení sudů než cokoliv jiného. Vína připravují ve třech řadách. Vesnická, směsi více poloh (vinifikovaných ale separátně a spojovaných až později), selekce z jednotlivých specifických vinic a pak občasné speciality, nejčastěji vína sladká. My se dneska mrkneme na dvě z vesnických vín, už ta jsou kvalitativně dost vysoko.

7 Fuentes 2019 je jejich úvodní základní červené, „všeobjímající“ směs až 35 různých poloh v různých vinicích (odtud název, sedm pramenů) v nadmořské výšce 250 až 800 metrům, s dominancí velmi starých keřů ke sto letům. Ale ve víně najdete i výsadby desetileté (stále ovšem pravokořenné) i ty blížící se neuvěřitelným 180 rokům. Základem je odrůda Listán Negro a k ní deset procent Tintilla aka Castellana Negra. Víno kvasí spontánně v betonu, s asi desetinou celých hroznů, a zraje devět měsíců ze 60 % v malých betonových nádržích a ze 40 % ve starších 500l sudech a následně ještě pár měsíců spojeno v nerezu. Láhev burgundská, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Rubínová barva, nic moc tmavého. Nazrálejší, mírně divoká, hodně zajímavá vůně, červené peckoviny, florální linka, sušené růže, lékořice a pepř a tabák, se vzduchem postupně hlubší a masitější. Suché, vlastně docela lehkonohé, šťavnaté, vyváženém, minerální a lehce slané, s decentní svíravostí, dobrou délkou, pitelností. Charakterní, má to něco navíc, hodně zajímavé.

El Lance 2019 je v podstatě trochu strukturovanější verze téhož, odrůdově 70 % Listán Negro a zbytek Tintilla a snad i malý díl Vijariego Negro. Je zde větší podíl třapin, zrání je dominantně v 500l jen s trochou betonu. Láhev burgundská, kovová záklopka, celokorek. Mírně tmavší pěkná rubínová barva. Pocitově o něco čerstvější a méně nazrálé, šťavnatě a kořenitě červeně ovocné, pepř a lékořice, o něco hlubší ale stále s bezvadnou lehkostí a elegancí. Zajímavá florální, sušeně květinová linka. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné ale lehkonohé, parádní pitelnost, hezky postavené, slušná červeně ovocná dochuť, minerální kamenitější linka. Dost zábavné, strukturované, seriózní víno. To mne baví! A rozhodně mne navnadilo zkusit další jejich věci. Za základ jsem dal 11€ a za tohle 13.50€ a to je dost fér. A koukám mají i dovozce

Komentáře používají Disqus