středa 11. května 2022

Cava, svěží Riesling a naturální rosé

Po včerejším obsáhlejším monotematickém článku dnes zas taková všehochuť. Ventura Soler Cava Reserva Brut Nature (web), zdegustováno ve wine baru/obchodě Wine Office, který se na španělské bubliny (ale i nějaká ta tichá vína) specializuje. Vinařství je rodinný podnik sídlící na okraji Sant Sadurní d’Anoia, s historií od roku 2003, kdy se rozhodli přestat prodávat hrozny a dělat vlastní víno. Čistě(ji) ve vinicích, ale bez certifikace. Vína jen z vlastních hroznů. Tohle je jejich základ, obvyklé spojení Macabeu, Xarel·lo a Parellada, nerez, druhotná v lahvi a ležení na kalech rok a půl. Bez dozáže. Pěkně perlení menších až středních bublinek. Čistá, klasická aromatika, kombinující ovocnost jablíčka a bílého ovoce se sušenými květy a bylinkami. V chuti suché, čisté, přímé ale moc dobře pitelné, hezky postavené a vyvážené, s bílým ovocem a trochou nahořklosti citrusové kůry v závěru. Fajn osvěžující záležitost.

Před pár dny jsem tu začal projíždět ročník 2021 od Weingut Horst Sauer (web) z Franken, jako první to byla výtečná milerka a teď jsem z kozího měchu odšroubovat víčko u Escherndorfer Riesling trocken 2021. Opět tedy kategorie VDP.Ortswein, původ hroznů je na svahu za Eschendorfem v tratích Lump a Fürstenberg, zpracování čistě v nerezu a takový suchý kabinetní styl. Světlejší žlutá barva. Čerstvá mladičká vůně, s lehkou redukcí co vyvane a svědčí tomu nechat prodýchat. Zelené jablko, lehce exotičtější ovocnost, limetka, trocha citronové trávy. Slinosbíhavé a naznačující, že vás čekají fajn kyseliny. Suché, štíhlejší, šťavnaté, lehkonohé ale překvapivě dlouhé. Ovocnost citrusovo-malvicová, pitelnost, nic složitého ale veskrze příjemná záležitost co se pije téměř sama.

No a třetím vínem zůstane v Německu a stejném regionu, u mladého vinaře Andi Weiganda (web) z Iphofenu, který zde coby třetí generace vinařské rodiny pracuje od roku 2015 a od 2018 dělá čistě naturální vína a celkem se mu daří. Občas jsme měli jeho produkci na Družstvu, potkal jsem se s ním na festivalech a je to zábavný týpek. Jeho Rosé 2020 je odrůda Domina (kříženec Modrého portugalu a Rulandského modrého) a snad nějaký ten Pinot noir a Dornfelder, z bio hroznů sbíraných relativně brzo, celých pomalu lisovaných ve starém košíkovém lisu, spontánně kvašeno ve velkém starém dubovém sudu a tamtéž vyzráváno na kalech, lahvováno bez filtrace, čiření a nesířené. Láhev čirá burgundská s celokorkem, na kterém je potisk s doporučenou hudbou. Andi je sám DJ, ale jeho vkus… no řekněme, že víno mi sedí o něco víc než hudba :-) Každopádně k tomuhle doporučuje německou hvězdu DJ Koze a jeho song Pick Up. Víno moc pěkná opalizující světle červená barva. Lehce funky na úvod, ale čisté, trochou kouřové, červeně ovocné s florální linkou a trochu překvapivě také citrusy. Lehčí, naprosto suché, čisté, šťavnaté, živé, s dotykem tříslovin a pěknou stavbou. Veskrze chutná jarní/letní záležitost! Vozí Winegeek.

Komentáře používají Disqus