úterý 21. prosince 2021

Skvělá chorvatská Malvasija osm let v sudech

Po nějaké době jsem zase otevřel láhev z vinařství Roxanich (web), měl jsem tu o nich report z degustace. A od té doby, co fotku lahve označil na Instagramu, tak mi ještě častěji vyskakují fotky jejich hotelu a lákavé pohledy na krajinu z bazénu se sklenkou jejich vína a dobrovolně přiznávám, že chuť někam vypadnout je aktuálně dost silná :-) Ale zpět k vínu. Otevíral jsem láhev Antica 2011, což je čistá Malvasija Istriana, spontánně kvašená a macerovaná půl roku a dalších osm let školená ve velkých starších dubových sudech, v podstatě jde o aktuální ročník! A pak ať mi nikdo neříká, že naturálno jsou rychlokvašky a vyšší ceny si nezaslouží ;-) Do lahví bez filtrace a dalších úprav a jen trochu sířeno, celková je něco málo přes čtyřicet mg/l.

Barva do oranžové. Poměrně voňavé ale ne nějak přehnané, ta jistá parfémovost je veskrze elegantní a vyvážená. Výrazná florální linka, pomerančový likér s kůrou a kandované ovoce, sušené bylinky a zajímavé jemné sladké tóny. Suché, čisté, středně plné (a možná bych tipoval nižší alkohol než téměř třináct) a tak snadno a krásně pitelné, ale zároveň bohaté a komplexní seriózní víno. S pomerančovou ovocností, fajn kyselinou, s uhlazenými ale znatelnými tříslovinami, dost dobrá délka s lehce nahořklou citrusovou kůrou v závěru. Krásná naturálka a jedna z nejlepších, kterou jsem měl za dlouhou dobu. Výtečná oranžáda a skvělé víno jako takové, cena nějakých 20€ ve vinařství a pod třicet běžně na trhu je v kontextu kvality naprosto v pohodě. V příběhu na Instagramu jsem si dovolil výkřik, že je to „ku*va dobrý“. Při psaní tohoto zápisku a přemýšlení o víně si jen potvrdil, že tento zkratkovitý popis byl na místě. A je s ním míň práce! :-)

Komentáře používají Disqus