pondělí 27. srpna 2018

Z táborových nákupů v samoobsluze

znovin-svatovavrineckeTak nakonec stejně „došlo na nejhorší“ a jako každý rok jsem v rámci šumavského táborového pobytu otestoval i zásobu samoobsluh v okolí. Nevím, čím přesně to je, ale sortiment mi přišel horší než dříve. Prostě větší podíl na první pohled nesmyslů v nejnižší cenové kategorii a méně běžné základní produkce. Každopádně jsme nakoupili sadu různorodých lahví a alespoň ochutnávku jsem si absolvoval u všech. Z bubliny to prostě chce sem tam vybočit. Výsledek příliš nepřekvapil, po pravdě. Detailní degustační poznámky nemají smysl, rád se ovšem podělím alespoň o nejpovedenější zážitky či naopak ten nejhrůznější.

habanske-muller-thurgauNaprosto v pohodě byla obě základní červená od Znovínu Znojmu, jak Frankovka tak obzvláště příjemně červeně ovocné šťavnaté a vyvážené Svatovavřinecké. To jsem si dokonce koupil znova a pil s chutí. Muller Thurgau 2017 z Habánských sklepů byl také úplně v klidu čisté fajn pitelné květinové bílé. Nezvládal úplně dobře vzduch, otevřít a vypít, ale zase oproti některým jiným nečpěl sírou jak díra pekelná :-) Bílé „francouzské“ Montmeyrac také překvapivě slušné čisté lehkonohé pití, za v přepočtu méně než tři € rozhodně, ale o něm ještě něco později.

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Pak už to začalo být složitější. Padla tam nějaká vína z Chateau Bzenec, jedno Chardonnay z Templářských sklepů, růžovka ze Zámeckého vinařství Bzenec a tak. Upřímně všechno vína, u kterých mýtický „běžný konzument“ nebude mít asi žádný problém, a objektivní vady nemají (když pominu třeba u toho růžového síru na úrovni, která mi už dost vadí), ale pro mne byla ochutnávka naprosto dostatečná a nějak zvlášť jsem netoužil je pít. Fotky viz Instagram galerie výše.

vino-valtice-chardonnayA pak tu bylo Chardonnay z Víno Valtice (do lahví pro ně plní Vinofol Novosedly), na první pohled víno místní, ovšem při pohledu na zadní vinětu se úplně dole dozvíte, že jde o Jihoafrickou republiku. Víno dost nepříjemné a nikdo ho pít nechtěl, navíc z mého pohledu s dost amorální ambaláží. Tohle prostě vypadá jako domácí produkce a je to tak úmyslně, protože coby anonymní víno jihoafrické by se v samoobsluze prodávalo o dost hůře. Hanba jim! Pokud jde o novinku ve značení lahví, tedy českou vlaječku nahoře na záklopce, tak tu tohle víno nemá. Jiná ji měla, některá pěkně překrytou nálepkami s cenovkou (hned u několika lahví to tak bylo). Tedy funkce „mrknu a hned vím“ poněkud narušena. Co naděláte…

montmeyracAle nejsme v tom sami, Francie má obdobný problém. A ano bílé Montmeyrac Puissance & Caractére Vin Blanc Grande Selection, které na první pohled evokuje bílé Bordeaux a rozhodně víno z Francie, je ukázkovým příkladem. Na vinětě vzadu se totiž dozvíte, že se jedná o Vin de la Communauté Europeenne, tedy stolní víno z EU. Třeba je to něco z Côtes de Gascogne, třeba opravdu Bordeaux (kde má producent gigantické vinařství) s něčím dalším, minimálně to chutnalo jako směs se znatelným podílem Sauvignon blanc. Ale prakticky je to anonymní cokoliv odkudkoliv a z Francie nejspíš vůbec ne, jinak by dali najevo :-) Víno připravil megaproducent Grands Chais de France sídlící v Petersbachu, od nich třeba pochází oblíbený J.P.Chenet ale i vodka Jelzin, jejich hlavní lahvovací linka zvládá milion sedmiček denně a mají další specializované na jiné formáty, PETky a tak.

Komentáře používají Disqus