pondělí 13. srpna 2018

Italské bubliny – Alta Langa & Prosecco

Bera-Brut-Alta-Langa-Metodo-Classico-2011Pravidelná vsuvka v odporných vedrech – šumivá vína :-) A začneme v Itálii u Bera Brut Alta Langa Metodo Classico 2011 (web). Nejdříve se zorientujeme geograficky. Alta Langa DOCG je, podobně jako slavnější Franciacorta DOCG, Trento DOC či Oltrepo Pavese Metodo Classico DOCG (to fakt doporučuji sledovat, tam se ještě podějí věci…), specifickou apelaci pro šumivá vína vyrobená klasickou metodou druhotné fermentace v lahvi. Jsme v Piemontu, v kopcích na pravé straně řeky Tanaro. Apelace je to malá (aktuálně roční produkce vystoupala někam k 650 tisícům lahví, poděleno mezi několik desítek různých vín) ale s relativně přísnými pravidly. Ruční sklizeň do malých bedýnek, lisování celých hroznů, vždy ročníkové víno, ležení na kalech nejméně 30 (bílé a rosé) či 36 (riserva) měsíců. Odrůdově Chardonnay a/nebo Pinot Noir (s možností do deseti procent dalších odrůd).

Víno z rodinného vinařství Bera ležela na kalech čtyři roky, většina vína fermentovala v nerezu ale asi desetina v barrique sudech. Odrůdově je to 70 % Chardonnay a 30% Pinot Nero. Citrónová žlutá barva, výraznější vytrvalé perlení menších bublinek. Již nazrálejší, vrstevnatější aromatika, kombinace malvic, citrusů a toastového tónu, chlebové kůrky. I v chuti nazrálejší, s velmi pěknou kyselinou a šťavnatostí, chuť ovocností kopíruje vůni, dobrá délka, krémovost, slušná struktura. Pěkně udělané P-Ch bubliny, které se rozhodně neztratí. Dováží VinoDoc, cena po lahvi 480 Kč. A to už vyžaduje trochu přesvědčování, když nejde o slavnou apelaci :-)

Cinzano-Cuvée-Storica-ProseccoA když už jsme byli v Itálii… Už i v supermarketech je trend šumivek zřetelný, při každém nákupu narážím na plné kartony všemožných kousků, především jde o prosecco a variace na něj, za ceny začínající v akci okolo osmdesáti korun. Ale dnešní další vzorek stál asi o stovku víc, mrkneme se na Cinzano Cuvée Storica Prosecco D.O.C. :-) Cinzano má většina právem spojeno především s vermutem, a jejich Rosso 1757 je stálicí naší chladničky, ale bubliny dělají už pěkně dlouho a jsou v tom úspěšní. Vrchol jejich produkce tvoří také Pinot-Chardonnay směs z apelace Alta Langa, střed právě Cuvée Storia s typickými zástupci apelací Prosecco, Asti či Brachetto d'Acqui, základ pak „Cinzano Edition“ v různých variacích. Každopádně tohle Prosecco má světlounkou barvu, jen decentně nažloutlou. Ve vůni čisté, svěží, jablko a bělomasá broskev, typické. Spíše suché ale nějaký ten cukr znát, fajn kyselina, jemná ovocnost, slušná délka, jasně zařaditelný dobře pitelný přímočarý představitel apelace, za mne výrazně lepší než leckteré profláklejší (pokud jde o bubliny) značky okupující regály supermarketů. Takže proč ne, na výletě mimo vinotékovou civilizaci se s tím dá přežít :-)

Komentáře používají Disqus