pátek 10. srpna 2018

Cristal biodynamický, sekt místo šampónu, emoji, nízká ramena

cristal-2008Šampaňský dům Louis Roederer, jeden z vůbec nejslavnějších producentů bublinek, již převedl polovinu svých vinic na biodynamiku a směle pokračují k cíli mít v organice a biodynamice vše. Polovina ploch odpovídá 115 hektarům, které od ročníku 2012 kompletně zásobují jejich prestižní cuvée Cristal a také Blanc de Blancs a rosé. Brut Nature byl z biodynamických vinic od počátku, ročníku 2006. Jestli je něco pro tenhle vinařský směr dobrá reklama, pak to, když se jím vydá podobně profláklé vinařství a víno s takovým jménem, jako má právě Cristal. Celý článek je vůbec zajímavý a doporučuji k prostudování. Na téma Cristalu, a jak změna klimatu ovlivnila způsob jakým je tohle cuvée připravováno, vyšel také povedený text v New York Times. Čtení na víkend :-)

Když jsme u bublin… když si v šampaňském (ovšem při podrobném studování videa mi přijde, že jde o značně levnější šumivé víno) umyjete vlasy, budou se lesknout jako nikdy předtím! Slečna, která tento trik doporučuje, má na Instagramu pár dalších triků. U některých nejsem úplně přesvědčen, že jde o bezpečný nápad. Ale zrovna tohle vypadá neškodně :-)

Emoji na mobilních telefonech a v různých aplikacích. Všimli jste si, že je tam sklenka červeného vína, dvě o sebe cinkající flétny s bublinami a také láhev šampaňského s vystřelujícím korkem, ale NE SKLENKA VÍNA BÍLÉHO? Společnost Kendall-Jackson zaslala patnáctistránkovou žádost do Unicode Consortium, aby tento stav napravilo. V návrhu 104 nových emoji z letošního května však bílé víno ještě není. Ano, takovéto problémy současný svět řeší…

Aukční společnost Christie’s zpracovala pěkného průvodce hladinou vína v lahvi, samozřejmě především s ohledem na prodej starých vzácných vín. Tak až budete někdy kupovat staré Bordeaux a v poznámce bude „nízká ramena“, ať víte o co se jedná :-)

Tahle zpráva vás nemohla minout, ale přesto… v pondělí ve věku 73 let zemřel jeden z nejvlivnějších kuchařů moderní historie a držitel nejvíce hvězd Michelin, Joël Robuchon.

Komentáře používají Disqus