pátek 16. září 2016

Stanko Radikon, trh naturálních vín, předpis pro Churchila, řasa proti peronospoře, …

stanko-radikonJedenáctého září zemřela jedna z výrazných postav světa (nejen) naturálních vín, italský vinař Stanko Radikon. Zásadní producent z italsko-slovinského pomezí, jehož macerovaná a často i nesířená bílá (připravovaná takto už v době, kdy ještě nešlo o celosvětový trend) dokázala přesvědčit i mnohé zaryté odpůrce, že na těchto vínech něco je a mohou skrývat netušené kvality. Bude trvat ještě 3-5 let, než se na trhu objeví všechna vína, na kterých se ještě podílel, Radikon nikam nespěchá. A my všichni milovníci charakterních oranžád můžeme vzpomínat. V nastolené práci bude pokračovat syn Saša, který ostatně byl postavou v popředí vinařství už nějaký ten pátek.

Jak velký vlastně je trh „naturálních vín“? Zásadní trend s velkým ekonomickým potenciálem? Jen hipsterská krátkodobá záležitost, která v reálu znamená promile celosvětového obratu? Samozřejmě dost záleží na tom, co zařadíte do definice „naturální“. O kalkulaci se pokouší v článku Simon Woolf, někoho výsledky možná překvapí.

Vztah Winstona Churchilla ke kvalitnímu alkoholu je dobře znám, na rozdíl od některých našich vrcholných politiků (a hlavy státu) mu obvykle nezatemňoval mozek. Na předpisu od lékaře, který můžete vidět níže, je zmíněno rozumné množství nejméně čtvrt litru především k jídlu coby součást rekonvalescence. Jde o lístek, který mu měl umožňovat pít během návštěvy USA v době prohibice. Holt jiná doba… :-)

churchill

Mikroskopická řasa, která má naprosto fantastickou účinnost v boji proti peronospoře, ale také proti šedé plísni a houbovým chorobám. Leží odpověď na lepší (a přírodní!) postřiky ve vodách francouzského pobřeží? Kdo ví, možná ano. A je cestou ke snížení obsahu skleníkových plynů v atmosféře ekologické zemědělství, především oživení půdy zničené roky průmyslové práce? Dost možná ano. Chci být naivním optimistou :-)

Roald Dahl byl fascinující osobnost a úžasný spisovatel. A také velký milovník vína, ostatně třeba postava Violet Beauregard z Karlíka a továrny na čokoládu je pojmenována podle jednoho z bordeauxských château :-) O jeho sklepě, který po zesnulém spisovateli nyní odpíjí manželka Liccy, píše Decanter. Z legendárního bordeauxského ročníku 1982, ze kterého Roald Dahl nakoupil tisíc beden, ale už prý moc nezbylo :o)

Komentáře používají Disqus