čtvrtek 24. března 2016

Výtečná cava a dvakrát Somló

Z vinařství Bohigas už jsem se tu zmiňoval o dvou různých bublinách, Cava Brut Reserva a Cava Brut Gran Reserva, tentokrát vyzkoušel i jejich ročníkové cuvée Cava Noa Brut Nature 2010. Zde jde o spojení odrůd Pinot noir a Xarel·lo ve stejném poměru, zraní na kalech v lahvi rok a půl (většina zdrojů uvádí 15-18 měsíců, ale osobně bych si tipoval o nejméně rok více a na úrovni nebo déle než u Gran Reservy). Je to jejich nejdražší víno, cenově zhruba 17 – 20€. Holt menší produkce (tři tisíce lahví) a asi příplatek za ten pinot ve směsi :o) Citronová žlutá barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, trochu toastová vůně, jablíčkově ovocné s citrusovými tóny, seriózní, slinosbíhavá, minerální. Velmi suché, klasické, výrazná kyselina, šťavnatá ovocnost, živost, mineralita, krémovost, dobrá délka a stavba, moc pěkné. Téměř paralelně jsem otevíral, abych si udržel přehled o mainstreamu, Champagne Veuve Clicquot Ponsardin Brut (které považuji za slušné pití a oproti Imperiálu od Moetu s ním nemám problém). A upřímně „na body“ si ta cava v ničem nezadá. Což mi připomíná, že právě vyšla zajímavá publikace 50 Great Cavas 2016, pokud vás tematika zajímá. Zdarma se můžete podívat třeba na verzi z roku 2014 (18 MB PDF), aktuální vydání je ovšem obsáhlejší.

Na nedávné ochutnávce jsem popíjel dvě vína ze Somló od vinařů, o kterých se tu v minulosti už také zmiňoval. V obou případech koupeno přímo v Maďarsku, ale obě vinařství mají dovozce (Boden Fine Wines a Vinorum). Ve sklence skončila „archivní“ lipovina, Hárslevelű 2010 z vinařství Kolonics. V aromatice již znatelně nazrálé, medové, bylinkové a typicky minerálně kovové. V chuti suché, nazrálé, s pěknou výraznější kyselinou a dobře postavené, s minerální slaností a tónem „rezavá železná trubka“. Zábavné a terroirově zařaditelné, to mne baví.

Chutnal se i Juhfark 2013 ze Somlói Apátsági Pince, tedy legendární odrůda oblasti ze špičkového ročníku. Výrazné, medové, koncentrované, s trochou zbytkového cukru (rozhodně spíše polosuché) ale dobrou kyselinou, efektní, poměrně dlouhé. Dal bych tomu čas v lahvi, teď by si to myslím našlo spoustu obdivovatelů, ale specifika Somló ani odrůdy jsem v tom tolik neviděl. Na degustaci byla spousta dalších zajímavých vín, od nesířených japonských bublin po vína od Franka Cornelissena nebo naturálních producentů ze Španělska. Ale v poznámkách mám i výkřiky typu „porodit medvídě“, na jejichž význam si zaboha nemohu vzpomenout, a bude mi chvilku trvat si v tom udělat pořádek :o)

Komentáře používají Disqus