úterý 15. prosince 2015

Cava, ceny, body, ploty a zničené padělky

Minulý týden jsem tu měl tři zajímavosti ze světa šumivých vín a hned je tu další. Vypadá to, že do Francie se doveze více španělské cavy než do Španělska vín ze Champagne :-) Možná to má co dělat s prostou cenovou politikou. Ale cava obecně letí dost nahoru, hlavně v těch lepších kategoriích. Nedávno jsem tu psal o jednom povedeném (a k nám nedováženém) kousku, před pár dny pak od stejné firmy otevřel i jejich vyšší řadu. Bohigas (web) Cava Brut Gran Reserva je směs Macabeo, Xarel·lo, Parellada a tentokrát i trochy mezinárodního a bublinově zásadního Chardonnay, vinice jsou vedeny organicky. Na kalech v lahvi si víno poleží dva a půl roku. Citronová barva. Hodně výrazné perlení menších bublinek. Aromaticky klasika, květiny, jasné ležené na kalech a autolýza, bezvadná minerální linka, trochu pikantnější, energické, grep a další citrusy, citronová kůra, velmi čerstvé. Na cavu trochu plnější a zakulacené ale stále krásně suché, minerální, delší, čistě udělané, šťavnaté, vyvážené seriózní bubliny. Dost dobré! Bohigas si prostě zapamatujte a když někde jejich bubliny uvidíte, tak váhat nemusíte.

Narazil jsem na dva výborné články. Jeden se týká cen burgundských vín, sepsal ho Bill Nanson a je to pěkné shrnutí současného neutěšeného stavu. Doporučuji každému, kdo se Burgundskem jen trochu zabývá a trpí jak zvíře. Druhý text je pak vhodný pro všechny, autorem je novopečený Master of Wine Richard Hemming a jako obvykle si nebere servítky. Tématem je staré dobré bodování vín a text je naprosto parádní, navíc sepsán skvělou angličtinou. Souhlasím s ním prakticky ve všech ohledech.

V rámci schengenského prostoru, na rakousko-slovinské hranici, vzniká protiuprchlický plot. Což samo o sobě považuji za dost bizarní situaci. Každopádně aby to celé dostalo ještě absurdnější nádech, tak v téměř čtyřkilometrovém plotu nejspíš bude pořádně velká mezera. Jeden z vinařů, přes jehož vinice by měl procházet, ho prostě na svém pozemku nechce. A odmítl i variantu plotu s brankami, od kterých by měl klíč. Prý je tam docela svah a celé by to bylo nepraktické. Samozřejmě krom toho, že celý nápad považuje od začátku za nesmysl.

Nedávno jsem tu psal, že se budou dražit vína z kolekce Mr. Contiho. Tedy alespoň ta považovaná za pravá. Zbytek, potvrzené padělky, se naopak dočkal likvidace. Hezky hromadně po stovkách lahví, ale federálové si neodpustili pár efektních scén pro fotografy, třeba drcení samostatné lahve velkého formátu Pétrusu nebo kolekce s lahvemi Roumiera, Bollingeru, Romanée-Conti či vinařství Comte Georges de Vogüé. Ta galerie je svým způsobem dost depresivní. Hlavně když si člověk uvědomí, kolik lahví podobných vín ještě koluje po světě, bez nápisu Counterfeit…

Komentáře používají Disqus