středa 15. června 2011

Výsledky ankety „Z rodiny burgundských odrůd nejčastěji popíjím…“

pinot_noirBylo mi jasné, která možnost jasně zvítězí, už když jsem anketu s tématem burgundských odrůd zakládal. To je jak ankety o top rockových kytaristech, když z nich preventivně nevyřadíte Jimiho Hendrixe :o) Holt milovníci dobrých vín mají jasno, navíc se tu na blogu nejspíš slézají lidé s alespoň trochu podobnými preferencemi jako mám já. I proto jsem dal možnost hlasovat pro více odrůd najednou. Na prvním místě je tedy jasně Pinot Noir s nadpolovičním počtem hlasů (přesně 51 procent, 115 z celkových 224). O místo druhé svedlo vyrovnaný souboj Rulandské šedé (Pinot Gris, 30% hlasů), které v našich končinách návštěvníci sklípků vinařům téměř kradou ze sudů jak je oblíbené, s jednou z vůbec nejznámějších a neslavnějších světových odrůd, Chardonnay (32% hlasů). Nakonec vítězství připadlo šardonce, byť jen těsně. Asi hlasovalo dost burgundofilů. V závěru se krčí Rulandské bílé, pro které hlasovalo jen 13% z vás. Jak to máte vy?

anketa_burgundska
Kdyby šlo jen o tichá vína, naprosto bez váhání bych musel zvolit Pinot Noir, který v jeho červené podobě mám ve sklence opravdu hodně často, ať už z Burgundska nebo prakticky odkudkoliv jej seženu. Ale jelikož jsou tu i bubliny, musel jsem hlasovat zároveň pro Chardonnay. To je obvykle základem šampaňských, crémantů a různých sektů v mé v současnosti nejoblíbenější, Blanc de Blancs (bílé z bílých), podobě. A díky tomu počet vypitých šardonek Pinot Noir dostihl. Rulandu bílou a šedou v podstatě konzumuji jen na degustacích, případně pokud jsou součástí zajímavé směsi či jde o nějakou specialitu. Nepamatuji si, kdy bych v poslední době koupil nebo otevřel nějaké víno vyrobené jen z nich doma (naposledy více než před rokem netypický nesířený Weißburgunder od Strohmeiera ze Štýrska a společně s návštěvou Pinot Gris Maidenburg od Reistenu, před půl rokem).

V další anketě se ptám, jaký styl degustací vína vám vyhovuje víc. Jsou to ty řízené, kdy jedete jasné pořadí vzorků, obvykle s komentářem dovozce / vinaře, v jím zvoleném tempu a tak jak považuje za ideální pro představení svých vín? Nebo naopak preferujete ochutnávky volné? Tedy takové, kde si tempo, pořadí vzorků, zda něco vynechat nebo si dát opakovaně, případně dotazy na informace o vínech, řídíte sami. Hlasujte!

Komentáře používají Disqus