pondělí 12. února 2024

Staré keře z Ürziger Würzgarten od Loosena

Udělal jsem si radost a zase jednou otevřel i ryzlink v GG kategorii, konkrétně Riesling Ürziger Würzgarten Alte Reben Großes Gewächs 2015 z Weingut Dr. Loosen (web). Označení GG je na skle vlastně docela decentně, mnohem výraznější je jejich klasická nálepka „Dry“, kterou se snaží bojovat proti zažitým představám o Mosele coby čistě sladkých vínech, své exportní trhy (významně USA, kde si Loosen ostatně udělal jméno partnerstvím na tamním slavném ryzlinku Eroica) znají. I na zadní vinětě mají stupnici sladkosti, aby byla kategorie vína už úplně jasná. Co v jejich podání znamená „Dry“ je samozřejmě trochu otázka a označení „německy suché“ je pravdě blíž :-) Každopádně papírově je tenhle ryzlink opravdu lákavá záležitost, ostatně posuďte sami…

Klasická a jedna z určitě nejslavnějších poloh na Mosele, tak trochu netypicky – oproti vší té skoro čisté břidlici okolo – s na železo bohatým červeným zvětralým konglomerátem vulkanického původu (Rotliegendes), a její špičková část zvaná Urglück, viz i starší zápisek. Keře pravokořenné, na hlavu vedené a velmi staré, 100 až 120 let! Mošt kvasí spontánně ve starých 1000 a 3000l dubových sudech a zraje na plných kalech bez batonáže nejméně rok. U GGčka z téhle vinice mají ještě variantu Réserve, která je z polohy Untrest Pichter a jen v 1000l sudech školena dva roky a pak další tři v lahvi než jde na trh, ale to jsem nikdy nechutnal. Víno lahvují do efektní tmavě zelené pistole s kovovou záklopkou a celokorkem.

Tmavší, zlatá barva, ve sklence působí hutně a evokuje až sladké víno. Intenzivní, koncentrovaná vůně, velmi expresivní a svým způsobem už se lehce blížící takové té „tramínové vlezlosti“ :-) Květový med, podběl, meruňky a zralé žluté ovoce až do exotického (ananas), lehce kouřové a minerální. V chuti spíše suché ale zbytkový cukr tam zřetelně je, středně plné ale velmi koncentrované a extraktivní. Uváděných 12.5 % alkoholu bych netipoval, poslal bych to spíš někam k 13-13.5 %. Šťavnaté ale s kyselinou relativně uměřenou a celek uhlazený a vyvážený, intenzivní, medovo-ovocné, velmi dlouhé. Bohaté, efektní, seriózní. Jako tohle je hodně dobré, ale vlastně preferuji „tišší” varianty suchých ryzlinků. Je ovšem fakt, že uměřenost a jemná elegance prostě není charakteristickým znakem Ürziger Würzgarten, to si vždy pozornost získává jinak :-)

Komentáře používají Disqus