čtvrtek 18. února 2021

Šest lahví z Vinařství Václav

Zajímavé Vinařství Václav (web) se sídlem v Hustopečích a vinicemi v Kurdějově sleduji necelé dva roky. Ze začátku jsem z něj měl takový poněkud „technicistní“ dojem. Degustace vede a vína prezentuje Petr Očenášek, který v sobě nezapře učitele, spolupráci na učebnici vinařské angličtiny (výborná věc, mimochodem) ani různé vinné certifikace. Známe se roky a ví, že nepotřebuji vysvětlovat základy a zajímají mne fakta a věci co nejsou snadno k dohledání na webu, a tak mi vždy poskytl bez balastu, precizně a systematicky utříděně především trochu specializovanější informace. A tak jsem věděl „vše“ o zpracování jednotlivých vín, ale vlastně trochu postrádal obvyklé historky, příběhy okolo, které dostane běžný ochutnávající :-) Každopádně zpět k vinařství. Majitel, Tomáš Teplý z Hustopečí podnikající předtím především v dopravě, logistice a developmentu, narazil při výstavbě v Kurdějově na místní slavnou vinařskou minulost a měl původně v plánu skoupit polohy ležící ladem v tamních viničních tratích a ponouknout k obnovení vinařské tradice Kurdějova především jiné. Ale osud tomu chtěl jinak a nakonec začal vinařit sám, nejen „na odreagování“ v malém, ale stal se z toho serióznější projekt.

Sklep vinařství, vybudovaný gravitačně, a také degustační místnost a ubytování jsou v Hustopečích, odkud se vzal také název vinařství. Sv. Václav má v obci kostel a je jejím patronem a ostatně i patronem vinařů a nejvyšším perkmistrem vinic. A legenda praví, že víno nejen rád pil, i révu pěstoval a víno vyráběl :-) Nad vstupním portálem vinařství je přilbice sv. Václava a tu najdete i v logu podniku na vinětách a svrchu na šroubovém uzávěru. Dnes vinařství pracuje na zhruba 8 ha v tratích Díly a Stará Hora, část odrůd je vedena v úzkém sponu (Pálava, Ryzlink rýnský a Sauvignon) 1,2 x 0,80 m a ostatní (Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Frankovka, Merlot, Cabernet Sauvignon a Saphira) „pohodlněji“ 2,2 × 1 m. Vinice obhospodařují v ekologickém režimu, všechny aktuálně plodné bio certifikovaně od roku 2018, a vína jsou jen z hroznů vypěstovaných na nich, nenakupují. Na jaře plánují vysadit dalších 1,5 ha, doplňovat budou Merlot a dvě odrůdy u nás (coby papírově „chladné“ oblasti) poněkud exotické – Sangiovese a Marselan. Od ročníku 2019 mají nového enologa, který se stal Petr Vacenovský.

Prvním ročníkem byl vlastně teprve až 2017, od té chvíle se nabídka a produkce usazuje. Z ročníku 2019 vzniklo 25 tisíc lahví, z ročníku 2020 čeká na lahvování už 35 tisíc. Vína najdete ve třech řadách jménem opět odkazujícím k sv. Václavovi alias „Supremus Magister Vinearum“ :-) S bílou vinětou základní lehčí nerezovky v řadě Vinearum, klidně s vyšším tím zbytkovým cukrem. Magister je řada střední, viněta podobná v bílé, tam už jsou vína trochu serióznější, obvykle suchá, někdy za použití dubových sudů, pro mne asi stylově vlastně nejzajímavější a nejpitnější. Nejvyšší řada Supremus je typicky připravována ve dřevě včetně nových barrique sudů a vína kvasí spontánně (i když v provozu, kde se jinak běžně používají selektované kvasinky), jsou koncentrovanější a zamýšlená i na delší běh, hodně ovlivněná dřevem (ale samozřejmě by mne zajímala za pár let, chutnal jsem vždy vlastně strašně mladé). Lahve burgundské, pro bílé a růžové používají šroubový uzávěr, červená a vše v řadě Supremus je pod korkem. Vína nechávají coby moravská zemská. Na vinětách mají solidní hromadu informací, to vždy potěší.

Vína jsem více chutnal od ročníku 2018, z 2017 jen velmi málo, ale devetanáctky si projel prakticky všechny, ač se tu vlastně zmiňoval jen o Sauvignonu. Nedávno jsem si i doma v klidu a po celých lahvích prochutnal vybranou šestici vín a konečně se dokopal sepsat článek :-) Frankovka 2019 Magister z trati Díly má tmavší pěknou rubínovou barvu. Čistá, peckovinově ovocná vůně na pomezí červených a tmavých plodů, bonbon s třešňovým likérem s peckami, trochu vanilky a sladšího dřeva a dotyk kořenitosti. Suché, čisté, fajn kyseliny, středně plné, kořenitost a sladší dřevo i ovocnost, uhlazenější s měkčím tříslem, „líbivější“ v dobrém slova smyslu, přístupné, vyvážené, dost fajn. Pil jsem s chutí.

Riesling 2019 Magister znovu trať díly. Pěkná citronová barva. Čerstvá, mladistvá, lehce kvasnicová vůně a svědčí tomu prodýchání. Postupně ovocnost především do meruněk s dotykem citrusů. Spíše suché v chuti ale s trochou zbytkového cukru, který je dobře vyváženém pěknou kyselinou. Zaoblené, opět meruňkově ovocné, bohatší, s velmi dobrou délkou. Trochu uhlazenější Riesling, nic ostrého, velmi dobře pitelný, vybalancovaný.

Pinot Blanc 2019 Supremus je z trati Díly. Tmavší slámová žlutá. Expresivní aromatika, se zralou žlutou ovocností, krémovostí a máslem, s hodně výrazným vlivem barrique sudů ve kterých víno i kvasilo. V chuti suché, s pěknou kyselinou, se sladší žlutou ovocností a sladkým vlivem dřeva, žlutě krémově ovocné, až tropiko, delší, slušně koncentrované. Efektní, ale stylově mne poněkud míjí.

Pinot Noir 2019 Supremus opět z vinice Díly. Nijak tmavá rubínová barva. Peckovinová spíše červeně ovocná vůně, trochu sladší a zralejší teplejší, s kouřovou praženou linkou. Suché, plnější, kulatější, ovocně sladší uhlazenější v chuti, poměrně efektní, líbivější, s teplejším delším dozníváním. Velmi slušné, byť tedy pinoty mám přeci jen raději trochu uměřenější.

S Merlot 2019 Supremus jsme i nadále v trati Díly. Tmavá rubínová barva. Výrazně teple vyzrále sladce ovocné ve vůni, švestky a lesní plody, trochu do marmeládova, kořenitá linka a výrazněji toastově dřevo. Suché, plnější, s vyzrálou sladkou ovocností kombinovanou s kořenitostí, jemnozrnnými tříslovinami a sladším dřevem do čokolády. Hezky postavené, efektní, poměrně dlouhé, kyseliny fajn. Zbytkový cukr to papírově nemá (ale skoro bych tam nějaký gram čekal), ale vyšší alkohol a ovocně-dřevěný profil vyvolávají dojem až sladšího vína. Tohle se bude líbit, myslím. Na mne je to po pravdě až trochu moc „jižní“ a únavný styl. Vidíte ji, červenou Moravu…

Cabernet Sauvignon 2019 Supremus jsou znovu Díly. Tmavá barva, fialový tón. Expresivní, tmavší, důraznější aromatika, černý rybíz, něco lesních plodů, výraznější kořenitost, sladké dřevo, vanilka, teplý koláč s mákem a rybízovou marmeládou. Suché, středně plné, s výraznějšími kyselinami a celkově o něco tvrdším projevem, svíravost a výraznější třísloviny, ovocnost a kořenitost kopírující vůni, sladší dřevo, dobrá délka. Obzvláště se vzduchem hodně slušné, sedí mi víc než Merlot.

Komentáře používají Disqus