středa 19. září 2018

Povedená amforová oranžáda

Paraschos-Amphoreus-Malvasia-2015Dnes budu pokračovat v poznámkách z pondělního vinného dýchánku, sešla se tam totiž spousta vín hodných pozornosti. Třeba Paraschos Amphoreus Malvasia 2015 (web), naturální macerované bílé (aka oranžáda) z amfory z epicentra moderní podoby těchto vín, slovinsko-italského pomezí. Konkrétně Paraschos sídlí na italské straně, v San Floriano del Collio v provincii Gorizia. Víno vzniká samozřejmě z organických hroznů (takto jedou od roku 2003), navíc z devadesátiletých keřů odrůdy Malvasia Istriana, a je kompletně bez aditiv i ve sklepě. Spontánně kvasí bez kontroly teploty a zraje 6-12 měsíců (dle ročníku, tento dlouho) v krétských terakotových amforách, není filtrováno, čiřeno a je kompletně bez síření. První dva měsíce jsou amfory otevřené a slupky pravidelně potápějí několikrát denně, poté je amfora uzavřena a utěsněna voskem a pouze občas otvorem v uzávěru promíchají kaly. Design vinět, jméno vinařství a ostatně i původ amfor napovídají, že vinař má řecký původ. V oblasti vinař původně pracoval v restauraci, kde se nadchnul pro vína od místních hvězdných producentů a rozhodl se to také zkusit.

Paraschos-sklenkaDnes mají asi šest hektarů a ročně připraví okolo 15 tisíc lahví několika různých vín, krom Malvasie samozřejmě Tocai Friulano, Ribolla Gialla, Pinot Grigio či v červené Merlot. Ale najde se i trocha odrůd Chardonnay, Pinot Nero či Sauvignon. Ostatní odrůdy zrají normálně v různých druzích sudů a macerace jsou výrazně kratší, Amphoreus je určitě jejich „nejextrémnější“ víno. A také dražší než ostatní, cena by se pohybovala někde okolo 30-35€ (toto dovezeno přímo z vinařství, u nás s dovozem experimentoval Veltlín ale úplně to nedopadlo). Opalizující, kalnější tmavá oranžová barva. Výraznější, trochu živelně nesířeně funky a svědčí tomu vzduch a velká sklenice, intenzivní macerace dobře znát, pikantní, pomerančová kůra a vůbec různě citrusově zábavné, zrale ovocné s trochou bylinek, lehce těkavé. Vrstevnaté, spousta různorodých projevů, efektní. Suché, s výraznější kyselinou, šťavnatě ovocné, něco třísla a svíravosti, delší, s minerální linkou, hezky postavené, důrazné a výborně pitelné. Trochu divočejší kousek, ale bez vad a ujetin a bezva pití. Stylově to asi nejvíce připomíná některé kousky od Radikonu. Jsem spokojen :-) Když někde v zahraniční restauraci, nebo při cestě do Slovinska, uvidíte, tak se neobávejte vyzkoušet!

Komentáře používají Disqus