středa 23. května 2018

3x nečekaně skvělý Bobal od Bodegas Ponce

ponce-pino-2016Odrůda Bobal rozhodně nepatří mezi nějaké světové superstar. Najdete ji prakticky jen ve Španělsku, kde je pravda na více než 60 tisíci hektarech a druhá nejčastější červená odrůda. Ještě před dvaceti lety to ovšem bylo přes sto tisíc hektarů, pozici a výsadby si tak vyměnila s raketově stoupajícím Tempranillem (a kupa starých keřů padla za oběť též mezinárodním odrůdám jako Cabernet Sauvignon). Bobal výtečně snáší suché a teplé počasí, stále si při něm zachovává dobré kyseliny a výraznou barvu, a snadno a hodně plodí, což ho předurčilo pro víno do levných směsek a vín prodávaných ve velkém, prostě opravdovou kvalitu si s ním spojit nešlo. To se, v rukou nadaných a determinovaných vinařů, v posledních letech ovšem změnilo. A charakterních vín, jak červených tak výtečných růžových, z této relativně obskurní (i přes výsadby na ploše trojnásobku všech vinic v ČR, svět je někdy krutý…) odrůdy tak najdete čím dál více. Především pak v oblasti na západ od Valencie, ve vyšší nadmořské výšce apelací Utiel-Requena (odkud podle všeho pochází) či Manchuela. Mezi vůbec nejlepší představitele patří vína od Bodega Mustiguillo, Finca Sandoval a v posledních letech až neuvěřitelně dobře hodnocená (i proto body uvedu) vína z Bodegas Ponce. No a právě jejich produkci z oblasti Manchuela se dnes podíváme.

Už jsem se o nich krátce zmiňoval, dovozce BioSueňo totiž má už delší dobu v nabídce a prodává jejich Monastrell DePaula. Teď nově dovezli a na zkoumání poskytli dvě jejich specifická „cru“ Bobalu, základní kousek jsem si shodou okolností o něco dříve koupil přímo ve Španělsku. Bodegas y Viñedos Ponce založil teprve v roce 2005 tehdy jen 23letý Juan Antonio Ponce (ovšem z rodiny pěstitelů hroznů po několik generací) a od začátku se specializoval právě na Bobal. Což byl, když na úvod děláte jen pár sudů a na vše si vezmete nemalou půjčku, docela risk. Zkušenosti sbíral u Telmo Rodrigueze, pro biodynamiku se nadchnul společně s kamarádem Danielem Landi (kdo si pamatuje hledání bodu G, tak tenhle člověk dělá zase famózní Grenache) a jak s ní zacházet se učil ve Francii. Postupně se mu zadařilo uzavřít dlouhodobé pronájmy a zabránit vyklučení některých zajímavých poloh, což se ukázalo jako dobrý plán.

ponce-kere

Vyšší nadmořské výšky, nezavlažované keříkové výsadby v biodynamice (a za posledních deset let s vyřazenou sírou a také mědí, ovšem mají tam na podobné hrátky přeci jen trochu vhodnější podmínky), ruční sběr s pečlivou selekcí (což se dost hodí, hrozny Bobalu mají tendenci dozrávat docela nerovnoměrně) a oddělení specifických terroir (mají celkem zhruba 18 hektarů a 35 různých parcel), ve vinařství čistě a s výrazně omezenou sírou (obvykle do 40 mg/l celkové). Použití obvykle staršího dřeva a velkých sudů, fermentace spontánní, typicky semi-karbonická macerace celých hroznů. Bez čiření, bez filtrace. Mimochodem pracují také s okrajovou odrůdou Moravia Agria, ale s Moravou nemá fakt nic společného :-)

ponce-clos-lojen-2016Clos Lojen 2016 (burgundská láhev, tenčí kovová záklopka a celokorek, 12.5 % alkoholu) je stoprocentní Bobal, stejně jako ostatní vína, jejich základní červený představitel odrůdy sestavený z 5-6 různých poloh (ovšem fermentovaných separátně) na vápenci a jílu v nadmořské výšce nejméně 700 metrů a stáří keřů 30 až 50 let, tady hledá jasný ovocný projev a „chlastací“ víno. Fermentace ve velkých otevřených kádích a zrání 7 měsíců ve starších velkých (15.000 litrů sudech). Tmavší barva, fialový tón. Čerstvá tmavší sladší ovocnost, stylově dost „karbonika“ expresivní, trochu kořenitě-bylinkové, minerální linka. Suché, šťavnaté, decentně svíravé, bezvadná ovocnost, dobrá délka, lehkost a pitelnost. Víno, které se klopí úplně samo a působí nekomplikovaně poctivě a zároveň dostatečně zajímavě. Ani jedna sklenka nenudila. Wine Advocate RP 91 bodů, Guía Peñín 92 bodů :-) Měl jsem koupit karton a ne jen flašku.

ponce-la-estrecha-2016La Estrecha 2016 (těžší burgundská láhev, tlustá kovová záklopka a celokorek, 14.5 % alkoholu, doporučená maloobchodní cena po jedné lahvi 650 Kč) je z jediné 1.2 ha polohy, na vápenitém jílu a písku a ze starých keřů. Maceruje o něco déle a zraje hlavně v 600l sudech (tento ročník konkrétně jen tři), síření do 30 mg/l. Překvapivě nijak tmavá barva, spíše třešňově rudá. Čerstvé, minerální, spíše červeně ovocně, florální a pocitově trochu „chladnější“. Suché, šťavnaté, výtečné kyseliny, živé, první den na úvod lehce perlička ale postupně odešlo, dobrá délka. Pěkně postavené, přes všechnu tu svěžest a lehkost teplejší dozvuk, který upomene k vyššímu alkoholu. Mladé, zajímavé, potřebuje určitě čas a stojí za pozornost. Wine Advocate RP 94+, James Suckling 93.

Pino 2016 (těžší burgundská láhev, tlustá kovová záklopka a celokorek, 13 % alkoholu, doporučená maloobchodní cena po jedné lahvi 650 Kč) je z 1 ha kamenité a pevné vápenité půdy (a vinice, kde roste jedna borovice), z výsadeb okolo 35 let v nadmořské výšce 800+ metrů. Otevřená dřevěná káď, necelý rok v 600l sudech. Barva tmavší, fialový tón. Expresivnější tmavší ovocnost, trochu hutnější, seriózní, s minerální linkou, hlubší než předchozí vína, dotyk lékořice. Suché, s výraznou kyselinou, svíravější, poměrně koncentrované, s ovocností do tmavých třešní, minerální, delší. Kombinace lehkosti a pitelnosti a důrazu. Velmi mladistvé a teprve na cestě, první den vyloženě sevřené ale se vzduchem se krásně rozvíjí a nabízí další nové projevy. Parádní víno s obrovským potenciálem! Wine Advocate RP 95.

Komentáře používají Disqus