středa 16. května 2018

Zkoumání bodu G

comando-g-la-bruja-de-rozas-2016G jako Grenache / Garnacha, samozřejmě! Comando G je uskupení sestávající ze třech vinařů, spolužáků z univerzity, kde ovšem studovali různé obory a prý se potkávali spíše v barech než ve třídě. Fernando García, Daniel Gómez Jiménez-Landi a Marc Isart (který se nyní ale projektu už nevěnuje) sdílí nadšení pro staré keře odrůdy Garnacha z vyšších nadmořských výšek (a každý sám produkuje výtečná vína, především jméno Daniel Landi doporučuji si zapamatovat) a také staré komiksy a anime. Odtud tedy jméno vinařství a inspirace pro viněty. Vinaří nějakých sto kilometrů na západ od Madridu, na svazích a v relativně chladnějším a vlhčím prostředí oblasti horského pásma Sierra de Gredos. Do projektu v roce 2008 vrhli jak svoje vinice, tak postupně pronajímají či nakupují skvělé polohy se starými keři, obvykle se pohybují někde ve věku 50 až 80 let a nadmořské výšce mezi 800 až 1200 metry. Na půdách ze zvětralé žuly, břidlice a křemene hospodaří bio(dynamicky), sbírají ručně, vína kvasí spontánně v otevřených kádích z francouzského dubu a poté zrají (dle vína) v mixu francouzských sudů (pětistovky a více) a velkých foudres či v amforách, krom síření (do 40-50 mg/l celkové, ale někdy vůbec) žádná aditiva. Připravují vína ze specifických jednotlivých poloh, hodnocená obvykle ve vysokých devadesátkách (viděl jsem tam i 98 od Wine Advocate) a za ne zrovna málo peněz, takže jsem experimenty s jejich sortimentem zahájil trochu přístupnějšími lahvemi a mladými víny.

La Bruja de Rozas 2016 je „vesnické víno“, směs dvou poloh u Las Rozas de Puerto Real v nadmořské výšce „jen“ 850 metrů, čistá mladá Garnacha s fermentací a macerací celých hroznů zhruba měsíc a půl a školená devět měsíců v 25 hl dubových sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Barva spíše tmavší, lehce fialový tón. Čerstvá, ovocná vůně, svěží, třešeň a malina, jemnější, vlhce kamenité. Suché, velmi fajn kyseliny, lehce zemité, krásně ovocné, jemnozrnné třísloviny, trochu svíravé, moc dobře postavené. S časem v otevřené lahvi, a obzvláště druhý a třetí den, jemnější komplexní odbočky, kamenitost, balanc, pitelnost. Otevřené drželo perfektně a má ještě hodně před sebou. Cena ve Španělsku nějakých 14€. Tuhle podobu Grenache prosím mohu :-)

comando-g-mataborricos-2016Mataborricos 2016 je opět Garnacha (ale dříve i trocha odrůdy Cariñena / Carignan), celé hrozny, školeno rok v amforách a lahvováno kompletně bez síření. Ač se nepovažují za vyloženě producenty „naturálních“ vín, tohle do škatulky snadno zapadne. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší rubínová barva. Čerstvá, energická, ryzí šťavnatě ale zrale ovocná vůně, nijak funky, s dotykem zemitosti. Suché, čisté, šťavnaté, bezva kyseliny, trochu kávové, dobrá délka, pitelnost, zábavnost. Bavilo mne dost, ale druhý den sice nepřišla (jak to u nesířených sem tam bývá) myšina nebo tak něco, ale víno se zvláštně zavřelo a působilo o třídu jednodušším dojmem. Třetí den už je to zase lepší, drží a neoxiduje, ale ta veselost a ovocitost z úvodu tam chybí. Původně jsem o tomhle víně s tankem uvažoval na příští Družstvo, první dojem je bezva. Uvidíme, ovšem cena je jen o trošku menší než u čarodějnice. A ta je určitě lepší.

Komentáře používají Disqus