čtvrtek 15. června 2017

Technologie, byznys, atlas Mikulovska a tak

Nicolas-Catena-Zapata-1999Éra inovací skrze technologické pokroky ve vinifikaci je za námi“, myslí si Nicolás Catena, jedna ze zásadních osob argentinského vinařství. A cestou dál jsou jedině práce na vinic a terroir. Fajn čtení. Jen jsem tedy přesvědčen, že i technologicky jde furt jít dál a třeba jen v záležitostech typu omezení síry a jejího nahrazování jinými postupy je furt co vymýšlet :o) A v kupě dalších věcí taky. Mimochodem na téma vína a technologie měl nedávno článek v hospodářkách Miloš Čermák. Ale jinak samozřejmě souhlasím, že techno hrátek už bylo moc a měli bychom hledět hlavně na místa původu. Což mi připomíná, že Rioja bude mít konečně systém značení dle vinic. A jako vždy se hned zvedají hlasy, jestli tohle není málo, že by to chtělo pyramidu kvality jako v Burgundsku a podobně. A výtky podobné těm třeba v Alsasku ohledně Grand Cru, jak některé značené vinice jsou prostě tak velké a rozmanité kusy krajiny, že nedává smysl se nějak samostatně klasifikovat. Nespokojenost nás žene kupředu :-)

Co dělat, když jste španělský megaproducent šumivých vín, a UK coby váš zásadní trh se začne odklánět od cavy a místo toho ve velkém pít prosecco? Inu pořídíte si vinařství v Itálii a začnete pod svou značkou dělat i to. Jako Freixenet. A hlavně nenechat nic náhodě a „optimalizovat chuť“ za pomoci degustačního panelu tří stovek konzumentů. Takhle vypadá velký byznys s vínem, ne ty naše žvásty o rozdílech mezi terroir ;-)

Pokud by vás zajímalo, jaká vína se nacházela v poslední praktické zkoušce pro adepty na titul Master of Wine, najdete je zde. I se sadou otázek teoretické části a také otázkami, které bylo nutno zodpovědět u uvedených vín. Nevypadá to úplně primitivně…

Pavel Jelen si máknul a po knize o Čechách přichází s atlasem věnujícím se obcím Mikulovské vinařské podoblasti. Závidím mu ten zápal! Jinak teda vtipná věc, z nějakého důvodu si nás na degustacích lidé pravidelně pletou a ptají se mne, zda jsem pan Jelen. Přitom vypadáme úplně jinak! Nejčastější je to na akcích, které se věnují vínům z Čech nebo Burgundska. Včera jsem byl za Jelena považován hned třikrát!

Fanoušci Drew Barrymore si mohou počíst něco o jejích vinařských aktivitách. Vypadá to, že nejde o klasický případ „koupím si vinařství a jednou se před ním vyfotím na propagační materiály“ nebo „nechávám na cizí víno lepit viněty se svým jménem, aby se lépe prodávalo“, jak je u mnohých celebrit běžné, ale že se tomu fakt trochu věnuje :-)

Letos počasí řádí nejen v Evropě, údolí Napa postihlo nezvyklé krupobití.

Komentáře používají Disqus