středa 11. března 2015

Hans Czerny aktivní ve vinici a líný ve sklepě

hans_czernyJednou z každoročních jistot je, že ochutnávka (nejen) nového ročníku vinařství Wimmer-Czerny (web) z rakouského Wagramu a setkání se sympatickým vinařem Hansem Czernym bude více než příjemná událost. A nebylo tomu jinak ani včera večer ve vinném baru Veltlín v Karlíně, kam dorazil už potřetí a prakticky ve stejný termín jako předchozí roky. Svým způsobem vždy zvěstuje výročí fungování celého podniku, slavnostní otevření bylo právě za jeho účasti. I tentokrát mluvil o biodynamice, kvalitách ročníků a jak má raději ty které jsou trochu výzvou, terroiru i odrůdách. Pokorně, klidně, zajímavě. Hans není žádný showman, ale dokáže dav strhnout. I když, pravda, po takovém osmém vzorku už by potřeboval trochu důraznější projev :-) Trochu s nadsázkou mluvil o tom, že musí být hodně aktivní ve vinici aby mohlo být líný ve sklepě, ale svým způsobem to tak je. Hrozny se samozřejmě na víno nezmění sami a úkonů ve správných čas (nebo naopak rozhodnutí nějaký úkon neudělat) je mnoho. Ale pokud je základem zdravé hrozno z kvalitní polohy, je to logicky o něco snazší. Zásadním tématem večera se stal „intelektuální špek“ a prasata mangalica, mnohým možná právě tohle utkvělo v paměti výrazněji než vína :-) Ale já se přeci jen budu věnovat jim, letem světem dojmy z bohaté degustační sady třinácti vzorků.

Blanc de Noirs 2011 Brut de Brut je stoprocentní Pinot Noir, klasická metoda kvašení v lahvi. Narůžovělá barva, čerstvé, jemně ovocné, malina, jahoda, minerální. Suché, čisté, ovocné, živé, s dobrou délka, parádní pitelnost, šťavnaté, mňam příjemné vyvážené pití. Přišlo mi o něco serióznější než dříve.

Grüner-Veltliner-Hefeabstich-Wagramterrassen-2014Ročník 2014 nebyl z nejjednodušších, ale Hansovi se kvalita vín nakonec dost líbí a já s ním musím souhlasit. Grüner Veltliner Hefeabstich Wagramterrassen 2014 úspěšně dosahuje svého cíle „lahvované čerstvosti“, je to mladičké, živé, lehce žluté ovoce, bílý pepř, suché, lehké, mírně perlička, solidní délka a bezva pitelnost. Veselý kousek, tentokrát možná o chlup přímočařejší v chuti, ale stále moc fajn. I protentokrát do chladničky zařadím. Výhoda je, že i přes tuhle energickou čerstvost to v pohodě drží na lahvi dva či tři roky, je to připraveno poctivě, žádná rychlokvaška. Roter Veltliner 2014 Fels am Wagram jemnější uzavřená vůně, elegantní, chce čas (sotva lahvováno), ve sklence se otevíralo jen pomalu. Zajímavý mix květin a ovocnosti, lehce až nasládlost a jemná kořenitost, suché, živé, s příjemnou kyselinou, vyvážené, elegantní, dobrá délka, má to finesu. Grüner Veltliner Fumberg 2014 byl ještě kalný vzorek stočený z tanku pro degustaci, čerstvý a ještě trochu zaprděný ve vůni, žlutá ovocnost, živost, hlubší bohatší vůně. Suché, šťavnaté v chuti, parádní živá kyselina, řízné ale ne ostré, decentní svíravost, dobrá délka, solidní stavba a délka. Vážnější styl, bude bezva. A na srovnání Grüner Veltliner Fumberg 2013 z podobně chladnějšího ročníku a analyticky téměř totožný. Výraznější ovocnost a již zralejší projev, nasládlá vůně zralého jablka a až lehce vanilkový tón, jemně minerální a dotyk medu, hlubší, zajímavé. Suché, dobré kyseliny a živost, žluté ovoce, výborná délka, serióznější lehce zakulacený projev, krémovost, velmi pěkné, i přes důraz a zakulacenost stále lehčí dobře pitelné bílé.

czerny_Riesling-Weelfel-2013Riesling Weelfel 2013 má čerstvou a mírně oxidativní vůni, zelené jablko, něco kyseliny, mladičké velmi, kyselá meruňka. V chuti suché, ovocné, šťavnaté, velmi pěkná trochu ostřejší kyselina, dobrá délka, čerstvé, výtečná pitelnost, teprve na cestě. Riesling Weelfel 2012 z teplejšího ročníku je v projevu o hodně dál, hodně nazrálý do bylinkova, trochu divočejší, teplejší, med, dotyk petroleje. Suché, dobré kyseliny, ovoce do meruňky, decentní pecková hořčina v závěru, dotyk sladkosti, slušné ale trochu neharmonické. Ze stejné polohy mladší Grüner Veltliner Weelfeel 2013 má bohatou, zralejší, intenzivní vůně, trochu hutnější, lehce oxidativní tón, suché, plnější, ovocné, intenzivní, kulatější v chuti, žluté ovoce a krémovost a k tomu moc dobrá kyselina, solidní délka. Ovocnější, efektní kousek.

Weissburgunder Alte Reben Scheiben 2013 (ovšem není to čisté Rulandské bílé, jde o staré výsadby a je to namíchané i s Chardonnay a Rulandským šedým, dokonce sbírají dvakrát či třikrát) má citronovou barvu a zajímavou, složitější seriózní mladistvou vůni. Minerální, kouřovost, pěkně šťavnatě ovocné, vrstevnaté. V chuti suché, šťavnaté, živé, krásná kyselina dobrá délka, výtečná pitelnost, potenciál zrát, struktura, seriózní bílé. To mne trochu nečekaně bavilo hodně. Trochu komplikovanější to ale bylo s víny ročníku 2012 jako Roter Veltliner Alte Reben 2012. Trochu divočejší ve vůni, hodně nazrálé, pikantnost, sušené květy a byliny. Suché, slušná kyselina ale kulatější a plnější, nazrálé, hutnější styl, tučné, bezva délka. Ale poněkud utahané, na mne. Což platí i o Grüner Veltliner Felser Berg 2012 Reserve, vínu zajímavou složitější vůně, trochu sevřenou, dotyk slupek a mírná těkavka, hutnější. V chuti suché, plné, slušná kyselina, nazrálost, hutnější, dobrá délka. uhlazenější, dost znát alkohol. Mohutnější styl veltlínu, takový „smaragd“ trochu, ale prostě na mne tomu chyběla svěžest a švih.

spek
Špek mizel rychle, plný talíř jsem vyfotit nestihl… :-)

Kterou přinesl Riesling GösingerFreiheit 2011 Reserve s lehce nazlátlou barvou, čerstvou krásnou vůni, klasickou, efektní, ovocnou do meruňky, mineralita, dotyk petroleje. V chuti jasný zbytkový cukr ale zároveň moc dobrá kyselina, živost, velmi solidní délka, citrusy, hodně zralé jablko, uhlazenější, elegantní sympatické pití. Tohle bude ještě skvěle zrát a sladkost půjde pocitově dolů, rád bych ochutnal za třeba pět let.

Grüner-Veltliner-PUR-2012No a na závěr nový ročník Grüner Veltliner PUR 2012, tedy veltlínu připraveného jako červené víno v otevřené kádi a s kontaktem se slupkami. Tmavší zlatá barva, efektní, velmi intenzivní aromatika, ovocná, sladší, bylinková, dřevo, dotyk těkavky, mírná medovost a jistá divokost (v poznámkách mám „včela vosa příroda“ :-). Suché, pěkné kyseliny a třísloviny a lehká svíravost, ale jinak docela plné a spíše uhlazenější, zemitější linka, dobrá délka. V chuti pro mne trochu zklamání oproti krásné vůni, jedenáctka tohoto vína byla za mne určitě lepší. Prostě mi asi nesedí teplé ročníky :-)

Komentáře používají Disqus