středa 7. února 2024

Čtyři různorodá červená z Moravy

Otevřel jsem v krátkém sledu čtyři červená z Moravy, různých původů a cenových kategorií. Začneme v supermarketu a skončíme ve vyzrálejším kousku školeném (mimo jiné) v gruzínských kvevri :-) Není to žádný souboj a neférové srovnání, prostě ta vína jen skončila v článku u sebe, tady žádnou segregaci netrpím. K řadě Albert (web) Sommelier Collection říkají „Přinášíme vám unikátní kolekci našich lokálních moravských vín od oblíbených menších vinařů jako je Mádl, Gotberg, Maňák nebo třeba Nové Vinařství.“, ale zdrojem jsou i producenti výrazně větší až vyloženě velcí, jako třeba Vinné Sklepy Valtice, od kterých je i chutnané Svatovavřinecké 2022 jakostní deklarované původem v mikulovské podoblasti. Pod selekci se jménem a tváří podepisuje Klára Kollárová, dnes národní sommelierka ČR, a v řadě najdete nejen vína domácí ale i zahraniční. Vizuál celé téhle řady je nápaditý a dobře zpracovaný. Vína obvykle stojí o něco víc, než papírově srovnatelné kousky hned vedle v regálu, třeba tohle bylo za již „vysokých“ 139.90 Kč a základní jakostní habáni nebo templáři spíš v zóně 79-109 Kč. Trochu tmavší rubínová barva, lehce fialový nádech. Čerstvá, přímočaře jednoduše ovocná trochu „uměle plastová“ vůně, tmavší peckoviny a trochu linka náplasti. Suché, svíravější, ovocnost na pomezí červených a tmavších plodů, solidní kyseliny, jednoduché, s trochu nepříjemným hrubším nahořklým dozvukem. Upřímně trochu zklamání, v zóně 5€+ u privátní značky s velkým odběrem očekávám vlastně čistší a příjemnější projev. A spousta těch levných domácích červených ho má.

Na téma P.A.N z vinařství Jaroslav Osička (web) jsem tu měl celý článek, ve kterém vysvětluji i původ názvu. P.A.N 2021 je tentokrát nejen Pinot Noir a André, ale je v něm i Modrý Portugal. Vinice ekologicky obdělávané, kvasí spontánně, není filtrováno a sířeno jen minimálně. Láhev burgundská, šroubový uzávěr. Tmavší rubínová barva. Výraznější, hutnější projev než dříve, teplejší. Tmavší ovocnost, zralé červené peckoviny a jahody a lehce tmavší plody a až taková ten trochu moštově čerstvý „portugalový“ projev, vůbec portugal a pinot tam detekuji spíš než třetí odrůdu, s  fajn výraznější kořenitosti. Suché, čisté, středně plné až plnější, ale s výraznější kyselinou a šťavnatostí a snadnou pitelností. Zábavné, nekomplikované ale ne nudné, vypili jsme s chutí. Třístovková zóna.

O Frankovka 2020 VOC z trati Lizniperky od vinařství Jan Stávek (web) už jsem se tu zmiňoval v rámci článku o extrémně zajímavé ochutnávce stejných vín z různých sudů. Jde o směs z několika různých sudů od malých barrique po velký, ve kterých víno strávilo téměř dva roky. Tmavší rubínová barva. Stále hodně čerstvá, šťavnatě peckovinově ovocná frankovka, s florálně-kořenitou linkou a hezky zapracovaným dřevem. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné a přes alkohol 13.5 % pocitově lehkonohé a snadno pitelné, krásně postavené a docela dlouhé. Červené a tmavší peckoviny, nevlezle dřevo, kořenitost lehce směrem vánoční, docela seriózní projev a zároveň vesele snadno pitelné. Baví dost. Cenově někde k 350 Kč obvykle.

Nějak jsem tu neměl žádný pořádný report hned ze dvou různých degustací Dobré vinice s odstupem jednoho roku, měl bych napravit. Každopádně teď jsem otevřel Dobrá vinice (web) VDČ 2015 aka Velké Dobré Červené. Původ hroznů je v bio výsadbách v Moravském Žižkově, odrůdově je to 75 % Pinot Noir, 15 % Zweigelt a 10 % Frankovka. Pinot ležel devět měsíců v kvevri, ostatní odrůdy od začátku v dubových sudech. Výsledná směs pak ještě dalších 15 měsíců v 225l a 500l francouzských a rakouských dubových sudech, spíše novějších/nových. Do lahvování nesířeno a i poté jen málo, lahvováno do bordó lahví pod celokorek bez filtrace. A je to krásný! Nijak tmavá rubínová barva. Kvevri nekvevri a další odrůdy k tomu, první přivonění dost evokuje lepší Burgundsko. Krásná elegantní ovocnost tmavých třešní a višní, skvěle zakomponované dřevo, jemná kořenitost, tabák. Mírně zazlobí trošku vyšší těkavky, ale nic zásadního. Každopádně to potřebuje pořádnou sklenku a rozdýchat, čerstvě nalité je dost rozdivočelé. V chuti suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou ale i sladkou červenou ovocností a vyvážené, s jemnějších uhlazujícím-se tříslem, dobrá slušně dlouhá ovocná dochuť. Vůně možná naladila ještě na o chlup víc, ale i tak baví moc! Tady jsme v zóně 500+ Kč.

Komentáře používají Disqus