středa 14. února 2024

Böjt z Egeru a Csillag, Bikáver i Kékfrankos

Z egerské obce Ostoros k nám nedávno dorazil Gergő Böjt z vinařství Böjt (web), aby na degustační večeři v Danu Restaurant & Wine Cellar prezentoval vína svého rodinného podniku. Večeři jsem nestíhal, ale ještě před ní jsem s vinařem absolvoval ochutnávku dovezených vzorků a moc zajímavý rozhovor nejen o nich, ale o všem možném tematickém. Od problémů se speciální egerskou vinnou lahví, přes současnou nevyzpytatelnost počasí až po obecné problémy Maďarska jako takového. Podnik založili v roce 1993 Böjt László a manželkou Évou na 3 ha pozemků obdržených v rámci kompenzací. K tomu pořídili i v tufu vykutaný sklep. A postupně se rozrostli na současných něco přes deset hektarů, především v (i na oblast nadprůměrně) teplejších polohách Kutyahegy a Bikus. Dnes podnik řídí jejich děti a za vína je zodpovědný od roku 2016 především Gergő, který i vystudoval enologii a absolvoval si vinařskou praxi na Novém Zélandu a také přes celé dvě sklizně v Kalifornii (takže anglicky mluví perfektně). Odrůdově to mají celkem bohaté – Olaszrizling, Leányka, Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Turán, Zweigelt, Pinot Noir či Merlot. Ale najdete u nich spíše cuvée a obecně by se vinař rád zaměřil na svou odrůdu z nejoblíbenějších, Kékfrankos aka Frankovku. S příchodem mladé generace začali na vinicích jet ekologicky a nový ročník už bude mít i bio certifikaci.

Po úvodním Chardonnay 2023 ze starých keřů z polohy směrem na Eger a vzorku ještě ze sudu (resp. kombinace 300l sudu a nerezu), surovinou která bude pokračovat dál na druhotnou fermentaci na šumivé víno a projevuje se moc hezky svěže živě citrusově a energicky, už jsme pokračovali v běžných vínech. Primárně dělají jen různé úrovně egerských cuvée, tedy Egri Bikavér v červené a Egri Csillag v bílé. Egri Csillag Superior 2022 je skoro z poloviny Olaszrizling (aka Ryzlink vlašský), třetina Leányka, do pětiny Sauvignon a malý díl muškátu. Lisovány celé hrozny, kvasilo v nerezu a zrálo pár měsíců v nerezu a z pětiny v nových dubových sudech. Do lahve pod šroub v květnu. Dělají toho relativně hodně, nějakých 20 tisíc lahví. Až překvapivě efektní, výrazná aromatika, Bon Pari mix a florální linka. Středně plné, s výraznou fajn kyselinou a decentím dotykem cukru ale spíše suché, čisté, opět docela výrazné sladší ovoce a florální projev. Vyvážené, dobře pitelné, slušný líbivější kousek.

Egri Bikavér Superior 2021 je jejich základní ukázka býčí krve, jejíž pravidla jsou zároveň dost flexibilní i trochu zvláštně limitující. Kupříkladu v kategorii Superior předpisy říkají, že musí jít o směs nejméně pěti odrůd s tím, že každá musí být obsažena minimálně pěti a maximálně třiceti procenty. Výjimku tvoří Kékfrankos, která musí představovat největší podíl ve směsi a být ji tam 30 až 50 %. Naopak Turan musí být maximálně 5 % a Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon nesmí dohromady překročit 30 %. Böjt má Frankovku rád a proto ji vždy jede na maximálním povoleném limitu, v tomto víně ji doplňuje 18 % Cabernetu sauvignon, 15 % Blauburgeru, 10 % Zweigeltu a 7 % Pinotu noir. Většina vína byla v dubových sudech 225l a 300l nemalých 18 měsíců, ale bylo to osvěženo asi desetinou z nerezu. Svěže ale otevřeně působící, čisté, se sladší ovocností červených i tmavých plodu, výrazně kořenité a frankovko-cabernet si tipnete. Suché, čisté, středně plné, s dobrou kyselinou a šťavnatostí, trochu svíravé, slušná délka. Nic složitého ale zároveň s něčím navíc, sympatické „jen tak“ pití co nenudí. Asi 13 tisíc lahví produkce.

Egri Bikavér Superior Selection 2021 je odrůdově 50 % Kekfrankos, 28 % Pinot noir, 18 % Blauburger, 7 % Zweigelt a 7 % Cabernet sauvignon, selekce jak v rámci vinice tak následně i konkrétních a novějších sudů. V lahvi zhruba od loňského podzimu. Sladší, zralejší, koncentrovanější bohatší vůně, tmavší ovocnost, dřevo, sladší kořenitost. Suché, plné, koncentrované, s dobrou kyselinou a spíše tmavou ovocností, výraznější ale jemnozrnné tříslo, dobře udělaný povedený kousek. Ročně je toho 2 až 3 tisíce lahví.

Na srovnání padla Egri Kékfrankos 2017, poslední čistá Frankovka, kterou vinař dělal. Jak jsem psal výše má odrůdu rád, ale bylo/je pro ně o hodně složitější prodat Frankovku než Bikavér. Ale možná se k ní zas vrátí. A debatuje se také o úpravě pravidel Bikavéru, který by mohl být nově ještě výrazněji frankovkový, tak uvidíme. Jde o mix hroznů z více poloh a také různých rakouských a egerských klonů odrůdy. Školeno v jednou a dvakrát použitých sudech ze zemplínského dubu. Již nazrálejší v aromatice, pěkná kombinace zralých červených a tmavších peckovin s výraznou florální linkou a sladší kořenitostí. Suché, čisté, středně plné, se šťavnatou tmavší ovocností, již uhlazenějším tříslem a fajn délkou. Nazrálejší, seriózní, moc pěkné. Selection Bikavéru si váží víc a je to asi „efektnější“ víno, ale já bych osobně sáhnul po tomhle.

Komentáře používají Disqus