středa 14. dubna 2021

Ohně ve vinicích ale marně

Kvůli covidu, zavřeným restauracím a Trumpovým clům máme stejně ve sklepích zbytečně moc vína.“ Černý humor z Chablis. Pravděpodobně už jste někde narazili na fotky francouzských (a potažmo Italských, tam to také nebylo úplně zábavné) vinic, ve kterých hoří tisíce „svící“ (plechovek s parafínem). Vypadá to opravdu velmi efektně, Instagram je toho plný, ale vinaři by se podobným aktivitám raději vyhnuli. Přes veškeré jejich snahy není situace růžová, předtím bylo pěkně a vinice v rozpuku, zahřívání úplně nepomohlo (i proto, že teplota někdy klesala i k -7 či -8˚C a to už je na svíce moc) a série mrazivých nocí a rán zdevastovala podstatnou část letošní potenciální úrody. Jak velkou vinaři teprve zjistí, ale následky letošního počasí budou drastické a dotknou se mnoha regionů, včetně těch úplně nejprestižnějších. Následky jsou kruté i přesto, že počasí bylo dlouho očekávané, předpovědi vyšly poměrně přesně a vinaři tak měli prostor se (v rámci možností) připravit, nešlo o podobně náhlý úder jako třeba v roce 2016.

Svíce, velké ohně a kouř vháněný do vinic, skrápění vinic a vytváření ledové ochranné krusty, vinice zakryté plachtami a „pod stanem“, stlačování teplejšího vzduchu průlety helikoptérou (či větráky postavenými ve vyšších polohách)… spousta nákladných či ještě nákladnějších přístupů, ale když příroda rozhodne a vše se opakuje souvisle či s krátkými přestávkami mnoho dní, do toho fouká (někdy problém svíce vůbec zapálit nebo efektivně umístit), chvílemi zasněží či zaprší a pak se prudce oteplí a znovu třeba o 20 stupňů ochladí a o dvě hodiny dříve než předchozí noc… pak prostě škodám nezabráníte.

Côte-d'Or dostalo tvrdou ráno a leckdo bude rád za polovinu sklizně. Lépe je na tom je Pinot Noir, ale Chardonnay už bylo ve vývinu dál a z letošního ročníku ho zbude zlomek. Z širšího Burgundska to vypadalo, že alespoň částečně unikne Beaujolais, ale nakonec také dostalo nemalou ránu. Mâconnais utrpělo hodně a v Chablis je to masakr, ztráta 4/5 sklizně nebude nic neobvyklého. V Juře taky není veselo, velké ztráty hlásí Bordeaux (Sauternes obzvláště), jihozápad, Champagne a vlastně prakticky všichni. Mrazivé počasí se přesunulo i na jih a zasáhlo Provence, údolí Loiry i Rhôny (kde hlásí pravděpodobně nejnižší sklizeň za posledních 40 let) a další apelace. Celkem je v malé či naopak fatální míře postiženo zhruba 80 % všech francouzských vinařských oblastí. Samozřejmě nejde jen o révu, podobně jsou na tom třeba i ovocnáři, a Francouzská vláda vyhlásí stav „zemědělské katastrofy“ a pokusí se producentům ekonomicky trochu pomoct (snad to tam funguje lépe, než domácí podpůrné programy okolo Covidu). Uvidíme za pár týdnů či měsíců, jaké budou finální sečtené škody. Nelze než držet palce, aby to nakonec nebylo tak hrozné, ale vinaři úplně optimisticky nepůsobí…

Komentáře používají Disqus