čtvrtek 29. dubna 2021

Cin cin Cincinnato!

V uplynulých měsících jsem se tu dvakrát zmiňoval o vínech z družstva Cincinnato (web) z oblasti Lazio, zaujalo mne především bílé z odrůdy Bellone, ale řeč byla i odrůdě Nero Buono. Chutnala mi i jejich další vína, třeba z Cesanese, celkově mi přišla kvalita dost vysoko a sympatický i přístup k vinicím, kde se u všech pěstitelů postupně snaží přejít na bio produkci. A taky jsem projevil zájem vyzkoušet Bellone v podobě bublin, která mi přišlo by jim mohla slušet. Dovozce Víno pro Vás mi udělal radost a při dalším nákupu bubliny přihodil (a stejně tak dovezl i několik jejich již bio certifikovaných vín, na ty se třeba mrkneme někdy příště), takže jsem si pořídil a s chutí projel všechny tři varianty.

Spumante Brut je stoprocentní Bellone připravené druhotnou fermentací v tanku, mělo by jít o úplně mladý ročník 2020. Světlejší žlutá barva, pěkné perlení. Čisté, svěží, kombinace květinových tónů a ovocnosti směrem broskev, v chuti suché, s fajn kyselinou ale nic řízného, opět jemná ovocnost a florálnost, solidní délka, přímočará přístupnost a bezva pitelnost. Nic unikátního, ale stylově „nadprůměrné suché prosecco“. Inu proč ne.

KORÌ Brut di Bellone 2016 je též pouze Bellone, ale zde už Metodo Classico, druhotná fermentace v lahvi a na kalech ležení nejméně dva roky. I výrazně déle. Zde konkrétně odstřel, uvedený hezky na lahvi, v únoru 2021. Tmavší nazlátlá barva, pěkné perlení spíše menších bublinek. Čisté, výraznější v aromatice, s trochu hlubší žlutou ovocností, dotykem máslového pečiva a oříšků. Suché a dozáž pěkně zakomponována, čisté, středně plné a pěkně postavené, s fajn ovocností ale již i znatelnější nazrálostí, s minerální linkou. Hodně fajn, serióznější bubliny!

KORÌ Pas Dosè di Bellone 2016 je v podstatě totéž co výše, ale bez přidané dozáže. Zde odstřel kalů v srpnu 2020. Tmavší, nazlátlá barva, vytrvalé perlení spíš menších bublinek. Zajímavá aromatika, na úvod trochu sevřenější, postupně žluté ovoce, zralé malvice, lehce toastové, minerální linka. V chuti o dost širší a otevřenější, suché, čisté, šťavnaté, středně plné, velmi pěkně postavené, zralé malvice, něco florálních tónů, lehce oříškové s decentní mandlovou nahořklostí v delší dochuti, strukturované, moc fajn seriózní bubliny. To mne baví!

Zásadní problém vidím v tom, že jde o „nějaké“ bubliny z italského družstva co nejsou úplně zadarmo. Jakési Bellone coby odrůda, není na tom ani nápis prosecco ani žádná z těch italských prestižních bublinových apelací jako Franciacorta či Trento DOC. Takže cílovka u nás bude spíše pár bublinových geeků a objevovatelů zajímavostí. Každopádně minimálně tu nedozážovanou klasiku doporučuju zkusit a paralelně si k tomu dát Enyo coby Bellone v tiché podobě pro srovnání.

Komentáře používají Disqus