pátek 12. února 2021

Víno na historických fotkách z Tour a Gira

Mrazivé počasí láká věnovat se kupříkladu svařáku, ale tohle téma jsem zde již zpracoval. V uplynulých dvou měsících jsem na výlety pár termosek domácím veskrze povedeným naplnil, ale jak pracuji s badyánem a pepřem a jalovcem vás určitě nezajímá. Tak se budeme místo toho věnovat cyklistice! O té sice vůbec nic nevím, nesleduji ji a (oproti překvapivému množství lidí v mém blízkém okolí) mne prakticky nezajímá, narazil jsem ovšem na několik historických fotografií souvisejících jak s tímto sportem tak s vínem a musím se o ně podělit. Možná jsou to samé známé věci, ale někomu třeba přinesou trochu úsměvu a ubezpečí sportovně založené milovníky vína, že skvělých (nebo rozhodně zapamatovatelných!) výsledků lze dosáhnout i když si dáte pár sklenek!


Italský cyklista Gastone Nencini, vítěz Giro d'Italia v roce 1957 a Tour de France v roce 1960, se osvěžuje vínem na Tour v roce 1958. Na další fotografii je zase s cigárem v koutku. Jiná doba. Na druhé fotografii je Cesare Olmi v roce 1952, ale ten nedosahoval podobných výsledků :-)

Alžířan/Francouz Abdel-Kader Zaaf během třinácté etapy Tour (Perpignan-Nîmes) v roce 1950, ve vražedném horku přesahujícím 40°C, získal obrovský náskok. Během jízdy ale přijal a vypil láhev, některé zdroje dokonce uvádějí dvě, dle všech náznaků vína. Začal se motat a rozhodl, náskok měl opravdu veliký, dát si pauzu ve stínu pod stromem. Bohužel usnul. Nedlouho poté ho fanoušci začali budit s tím, že se blíží peloton. Probral se, naskočil na kolo a vyrazil pokračovat v závodě. Bohužel ale ve směru, ze kterého přijel. Naštěstí se s nikým nesrazil, byl donucen sesednout a odvezen do nemocnice.



Pauzička na pivo, víno či polévku a červené v bistru. Victor Lenears v roce 1924, skupina závodníků na Tour v roce 1930 a Robert Jacquinot v roce 1922 (bistro v Hostens během páté etapy, Les Sables d’Olonne – Bayonne). Takhle bych se možná cyklistice i věnoval…

Komentáře používají Disqus