středa 25. listopadu 2020

Oregonský Pinot od Jadota

Jméno Louis Jadot bezesporu patří mezi zásadní jména Burgundska a jde o jednoho z vůbec nejvýznamnějších tamních tradičních négociantů a vinařství. Za hranici Burgundska, když tedy nebudeme počítat veskrze úspěšné aktivity v Beaujolais především s Château des Jacques, se ale nepouštěli. Nově ovšem mají hodně zajímavý projekt (web) a rovnou za oceánem, pokoušejí se připravovat Pinot Noir a Chardonnay špičkové (burgundské?) úrovně v americkém Oregonu. Nejsou v tom sami, dlouhodobě takhle pracuje rodina Drouhin a potenciál Oregonu objevují i Dominique Lafon, Louis-Michel Liger-Belair nebo Jean-Nicolas Méo… :-) U Jadota a s dnešním vínem jsme konkrétně ve Willamette Valley a Yamhill-Carlton AVA, s nezavlažovanými a pravokořennými výsadbami. Po možnostech v Oregonu se nějakou dobu poohlíželi, ale praštili do toho až v roce 2013, kdy se naskytla právě možnost nákupu vinice Résonance, po které i vinařství pojmenovali, s keři z roku 1981. Osm hektarů pinotu (a trocha Tramínu) je osázeno sélection massale klonů Pommard, Dijon 777 a Wädenswil. Později přidali vinici Découverte v Dundee Hills, na tu se mrkneme třeba příště, a další hrozny mají od místních pěstitelů s podobnou filozofií. Mimochodem vinice je dlouhodobě v organice a dokonce v biodynamice. Jako sklepmistr byl ustanoven Jacques Lardière, který pro Jadota pracoval 40 let v Beaune a do Oregonu vyrazil „na důchod“ :-)

Hrozny se sklízí ručně a i ve vinařství (vybudovaném tak, aby umožnil gravitační zpracování; ovšem až od ročníku 2018 a do té doby fungovali v pronajatých prostorech) jedou normálně a čistě. Každou vinici a její blok hezky zvlášť, víno kvasí spontánně, zrání probíhá v na míru dělaných francouzských sudech (15 měsíců, třetina nové) maximálně s jedním přetáčením. Lahvují bez úprav, jen s trochou zasíření. Já otevíral Résonance „Résonance Vineyard“ Yamhill-Carlton Pinot Noir 2015, tedy jejich třetí a prý špičkový ročník a druhý, kde měli vinice plně pod kontrolou od začátku. Burgundská láhev, silná kovová záklopka a celokorek. Krásná, tmavší rubínová barva. Víno je to stále mladé a vyplatí se nechat pořádně rozdýchat. Trochu výraznější, bohatší, krásně čerstvě ovocná vůně, třešňová, se sušenými květy a trochou podzimu a spadaného listí, krásně dřevo, trocha sladší kořenitosti. Elegantní, lákavé. V chuti suché, šťavnaté, s ovocností stále peckovinovou ale pocitově trochu tmavší, s jemnozrnnými tříslovinami a minerální linkou, šťavnaté, strukturované, delší, energické. Přístupné teď ale s potenciálem zrát. Skvělý Pinot Noir, který si v ničem nezadá s burgundskými a výtečný adept na víno do slepé degustace.

No a teď nějaká ta negativa? Ne, výjimečně to není dostupnost, společně s 80+ různými víny a ročníky od Jadota má i tohle v sortimentu dovozce Kupmeto. Hádáte správě, stojí to nemálo, konkrétně po lahvi 1649 Kč. Což je cena již dost burgundská. Ale vlastně ani ne neobvyklá pro skvělé americké pinoty, byť tenhle se v Oregonu rozhodně neřadí k těm levnějším :-)

Komentáře používají Disqus