pátek 12. května 2017

Pěstitelské Champagne a biodynamická Cava

Champagne-Dhondt-Grellet-„Dans-un-premier-temps“-BrutBubliny! S velkou chutí jsem otevřel a vypil Champagne Dhondt-Grellet „Dans un premier temps“ Brut (ale dozáž jen 5 g/l). U nás jde o novinku, dovezeno teprve nedávno. Tohle víno se dříve jmenovalo Tradition a jde o základ vinařství. Což je menší rodinný podnik, hrozny si pěstují sami a vinice, hezké polohy v Côte des Blancs, ošetřuji v eko režimu, krom běžné síry a mědi snad jen bylinné výluhy. Vína už nějakou dobu dělá mladičký (rozuměj znatelně pod třicet) Adrien Dhondt , pod kterým letí podnik docela nahoru. Na vinětách uvádějí prakticky všechny zásadní technikálie, což je paráda. Konzumovaný kousek je odrůdově 50 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir a 20 % Pinot Meunier, keře okolo 45 let věku. Víno je ze 70 % ročník 2012 doplněný solerou (perpetuální rezervou) založenou v roce 1986. Což byl rok, kdy se Eric Dhondt a Edith Grellet rozhodli přestat prodávat hrozny négociantům a založili vlastní vinařství. Víno šlo do lahve v květnu 2013 a poleželo si tam na kalech až do začátku prosince 2016 kdy bylo odstřeleno.

Pěkná žlutá barva, velmi fajn perlení spíše malých bublinek. Čerstvá, živá klasická aromatika, trocha citrusu, lehce toastový tón a osmahnuté jablko, dotyk broskví, minerální linka. Šťavnaté, výtečná kyselina, suché a skvěle vybalancované, ovocné, energické, lehce toastový dojezd, slušná délka. Krásně udělané, zábavné, chlastací a přitom dostatečně zajímavé a strukturované víno. Jako na základku hodně dobré, navíc snadno uchopitelné i pro někoho, kdo pije spíš tradiční velké domy a něco jako solera nebo tak ho mohlo stresovat :-) Těším se na nějakou ochutnávku a vyšší řady. Dovezl a snad bude i dál vozit Terroir Champagne aka Miloš Danielka. Zatím to ještě není ani na webu, ale ve skladu už jo, cena lehce pod tisícovku.

Relats-2012-de-Recaredo-Brut-Nature-Gran-ReservaMám na běžné pití bublin rád cavu, ale krom velkoprodukčních základek zkouším i ty slavnější kousky a různé speciality. S tímhle záměrem jsem koupil i Relats 2012 Brut Nature Gran Reserva od vinařství Recaredo (Mata Casanovas). Což je hodně zajímavý tradiční producent ze Sant Sadurní d’Anoia (už jsem se o něm zmiňoval), považovaný za jedno z těch, kterým se daří pozvedávat kvalitu a jméno cavy. Padesát hektarů, bio a Demeter certifikovaná biodynamika (vůbec první v oblasti), na vinicích prakticky jen tradiční odrůdy, žádné zavlažování, ruční sběr a tak. Tohle víno, jehož jméno by mělo znamenat něco jako „malé příběhy v lahvi, je Xarel·lo a Macabeu, školeno trochu v sudech (typicky Xarel·lo ze starých výsadeb) a poté na kalech v lahvi 40 měsíců pod korkem (tj. ne korunkový uzávěr jak je běžné), odstřeleno 22. září 2016 a bez dozáže. Dozáž ostatně nedávají do ničeho a vše odstřelují ručně bez zamražení. Docela slušné parametry. Tuplem, když si uvědomíte, že tohle je vlastně jejich nejmladší věc.

Lehce tmavší citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Zralejší vůně, toastová, sušené květy a bylinky spíše než ovocnost, dotyk crème brûlée. Zralejší i v chuti, velmi suché s bezva kyselinami, zde trochu znatelnější lehce citrusová ovocnost, svíravost a decentně oříškový dojezd. Možná trochu strohé, ale dost fajn stavba a slušné zajímavé bubliny. Líbí se mi na nich, že od přivonění je to jasně cava, nesnaží se prosadit do cenové kategorie lepších bublin (tohle stojí pod dvacet éček, ale top věci směřují nad padesát) tím, že je postaví na Chardonnay a Pinotu třeba. Což se jinak děje celkem běžně.

Komentáře používají Disqus