čtvrtek 14. července 2016

Riva Arsiglia & Moscato d'Asti Ribota

V dubnu jsem tu psal o víně Riva Arsiglia z Agricola Menti Giovanni ročníku 2013, který byl mezitím na trhu nahrazen ročníkem 2014. Jelikož mne to víno v minulosti dost bavilo, neváhal jsem a něco málo zakoupil. Ambaláž se nezměnila, furt zelená bordó láhev se šroubovým uzávěrem a jednoduchou elegantní vinětou. Lehounce nazlátlá tmavší žlutá, mírná perlička. Pikantní, minerální, trochu bezsirný a vulkanický funky projev, navinulejší malvice, mírně těkavka. Čerstvé, energické, zábavné bílé, byť pro někoho možná už trochu na hraně. Suché, moc fajn kyselina, docela lehké v projevu ale s fajn délkou, navinulá žlutá ovocnost a trocha krémovosti, charakterní a dobře postavené. Je to třináctce aromaticky i chutí hodně podobné, akorát znatelně lehčí a vyloženě „chlastací“ a zároveň zajímavé. Líbí se mi hodně.

Sladkých vín se u nás doma moc nevypije. Ne že bych je neměl rád, ale prostě nesedí našemu stylu konzumace a tak. Vlastně skoro nejčastěji padne nějaké sladké perlivé Moscato. Flaška je pryč za pár minut, alkoholu to má jak pivo a je to prostě takový zábavný moštík. Tchýně je z toho nadšená, návštěvy to baví a já si dám taky s chutí. Takhle jsme teď vypili několik lahví Moscato d'Asti Ribota 2015 vinařství Boeri Alfonso, víno ze sortimentu VPV. Světla žlutá barva, decentní perlení. Fajn výraznější květinová muškátová aromatika, něco žlutého ovoce a citrusu, trochu takové té docela typické „jar na nádobí“ mýdlové linky. Sladké, se slušnou kyselinou (ale u některých ročníků byl poměr cukr/kyselina i o chlup lepší), kytky a žluté ovoce, fajn perlení. Nic složitého, ale tak nějak to vypijete a nalijete si znovu. Bezva k ovocným dezertům, třeba. Tohle konkrétní Moscato je v rámci stylu určitě nadprůměr.


Pijeme teď doma cavu. Hodně cavy. Různé cenové a kvalitativní kategorie. Průmysl za tři éčka, biodynamiku za sedm, kousek na kalech šest let, růžovou, košer… až se propijeme ještě pár lahvemi tak připravím nějaký report. Ale udělat si letní zásoby tímhle směrem byl dobrý nápad!

Komentáře používají Disqus