pondělí 8. dubna 2024

Ročník 2015 u HaJo Beckera a něco z archivu

O víkendu odvysílala ČT první díl cestopisu Vinorodé břehy. Jan Vala započal cestu na Rýně a jedním z vinařů, které navštívil, byl i Hans-Josef „Hajo“ Becker z vinařství J.B. Becker z Wallufu, zásadní postava Rheingau a pionýr produkce suchých vín v téhle oblasti. Pravidelní čtenáři tohoto blogu jsou s ním již dobře obeznámeni, poprvé jsem o něm dost obšírně psal v roce 2010! Postupně jsem se o něm zmiňoval ještě několikrát, naposledy v zápiscích Beckerův výtečný Riesling ročníku 1998 nebo Riesling z roku změny od Beckera. HaJo je trochu zvláštní figurka, vinař hodně svůj a na jeho vínech je to vidět. Kašle na konvence a trendy, má za sebou 55+ ročníků a vína dělá dlouhodobě podle sebe (možná teda krom nedávného několikaletého období s mladou ženou…) a buď vám ten styl vyhovuje nebo ne. Někdy vína pustí na trh hned, někdy si je pár let syslí. Kvasí je spontánně, vyzrává se starých sudech, síří relativně málo (červená rozhodně) ale o „naturálnu“ nemluví. Vinice má v certifikovaném bio režimu už dost přes deset let a i předtím už čisté, ale nikde to nepíše, natož na starosvětských vinětách. Chutnat jeho vína, hlavně když trochu nazrají (mladá tolik radosti neposkytují, nakolik proti nim od jiných vinařů nic nemám, tady to bývá rozpačitý a náročný zážitek), je vždy hodně zajímavé. A tak jsem neodolal a vyrazil k dovozci CCVino na horizontální přechutnávku ročníku 2015. Tedy ročníku (v rukou kvalitních vinařů každopádně) špičkového, možná ještě více u vín sladkých než úplně suchých, ale i ty se s časem též odměňují!

Základní jakostní Riesling Wallufer 2015 má docela výraznou lehce nazlátlou barvu, ve vůni již trochu nazrálejší ale stále se slinosbíhavou čerstvostí, malvice a med a bylinky, podběl, výborné kyseliny, šťavnatost a pitelnost. Příjemná věc. Riesling Eltviller Rheinberg Kabinett trocken 2015 je z polohy, odkud hrozno častěji odprodává, ale tentokrát zpracoval sám. Opět výraznější nazlátlejší barva, hlubší o trošku koncentrovanější a docela nazrálá bylinková vůně. V chuti suché, čisté, vlastně pocitově lehčí, šťavnaté. Nijak zvlášť dlouhé, solidní. V přímém srovnání s Riesling Wallufer Walkenberg Kabinett trocken 2015 z jeho zásadní „domácí“ polohy je vítěz jasný. V barvě o kousek světlejší, bylinkové, hlubší, ovocné a minerální. Komplexní jemnější odbočky hodné zkoumání. Suché, čisté, o trochu plnější a důraznější, kyseliny a minerální slanost, dobra délka a stavba, moc fajn věc.

Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese trocken 2015 výraznější barva do zlaté, koncentrovaná expresivní vůně, minerální, podběl, očekávání slanosti, trochu víc ovocnost, sladší směr meruňka. Suché, čisté, plnější a koncentrované, delší, lehce toastová dochuť postupně stále více do medových tónů. Suché, šťavnaté, slané, skvělé. Riesling Wallufer Walkenberg AR Spätlese trocken 2015 je totéž ale selekce ze starých keřů. Nazlátlé v barvě, více bylinkové a vlastně v projevu lehčí a jemnější, ne tak expresivní ale se spoustou odboček ze zkoumání. Suché, čisté, super kyseliny, slanost, koncentrace, struktura, délka… skvělé! Oboje špičkové ryzlinky, aktuálně „běžný“ za mne lepší než Alte Reben. Ale za deset let… kdo ví :-)

A ze stejné polohy i Riesling Wallufer Walkenberg Auslese trocken 2015. Aktuálně panuje názor (respektive nejen VDP značně tlačí tenhle pohled), že přívlastek Auslese by měl být vyhrazen jen pro vína se zbytkovým cukrem. Uvidíme, jak to dopadne. Tohle každopádně v barvě do zlaté, ve vůni intenzivní a koncentrované, trochu med a sladší ovoce do meruňky, bylinky, velmi efektní. I v chuti velká koncentrace a extraktivnost, úplně suché to není a dotyk cukru je tam už znát, trochu svíravé a s náznakem tříslovin, expresivní, slané, delší, mladé. Tohle bych rád viděl za deset, dvacet let…

Riesling Wallufer Oberberg Kabinett halbtrocken 2015 nazlátlé, voňavé, bylinkové a trochu zemité, dost se mění se vzduchem. Paradoxně působí sušeji než trocken Auslese výše, čisté, s bezva kyselinou, minerální, dobrá délka. Velmi milá „chlastací“ záležitost. Riesling Eltviller Sonnenberg Spätlese 2015 voňavé, bylinkové, o něco veselejší ovocné, zvláštní „kovová“ linka. Dobré kyseliny, bylinky, nasládlost ale vyvážené, velmi fajn délka a koncentrace. Solidní kousek co bych si moc rád dal k nějaké pikantnější Asii.

Po lednové inventuře vín jsem nečekaně objevil ještě jednu starší láhev od Beckera, kterou od dovozce kupoval tak 14 let zpátky. A přišlo mi jako dobrý nápad vzít ji sebou a otevřít s dalšími nadšenci. Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese trocken 1998 je víno v barvě nazlátlé ale překvapivě relativně světlé, voňavé, bylinkové, podběl, minerálně „ústřicově“ slané. Suché, čisté, precizní, s výraznou kyselinou a jistou přísnost, překvapivě hodně čerstvé a energické. O hodně čerstvější než stejná láhev otevřená o tři roky dříve. Přitom od nákupu to leželo vedle sebe ve stejné chladničce. Věk bych ani omylem netipl správně. Jak jsem psal už dříve, tak Becker už dvacet let všechna vína nezávisle na kategorii zavírá pod skleněný VinoLok (tj. tohle ještě korek), je násobně spokojenější s konzistentností projevu v lahvi a vlastně i s tím, jak vína vyzrávají. Každopádně dovozce nečekaná pozornost potěšila a tak ze sklepa vylovil na srovnání Riesling Wallufer Berg Bildstock Spätlese trocken 1988, život je krásný :-) Tmavší barva, až do bronzové. Medové a bylinkové, malvice, charakterní stále ve skvělé kondici. Suché, šťavnaté, lehce toastové, pečené malvice, bylinky, mineralita, charakterní, delší… potěšilo!

Následovala série pinotů a upřímně musím říct, že nakolik někteří kritici na ty od Beckera přísahají a považují je za jedny z nejzajímavějších v Německu a nebojí se srovnání s legendárními apelacemi v Burgundsku, tak já se s nimi (ani dříve) zas tak úplně nesešel, respektive tu výjimečnost v nich nevidím. Spätburgunder Eltviller Rheinberg Spätlese trocken 2015 je aromaticky intenzivní, sladce ovocně teplejší a otevřenější, likérově višňový. Suché, plnější, slušné kyseliny, tříslo a svíravost, alkohol znát, trochu nevyvážené. Ta kombinace jakoby ovocné přezrálosti, trochy oxidace a takové jakési selské zasmušilosti mi trochu připomněla některé mladé výběry z hroznů z Chrámců teplých ročníků :-) Spätburgunder Wallufer Walkenberg AR Spätlese trocken 2015 opět likérové, jahody a třesně. Suché, šťavnaté s moc fajn kyselinou, sladší ovocnost, o něco vyváženější, dobrá délka. Solidní pinot. Spätburgunder Wallufer Walkenberg Auslese trocken 2015 koncentrované, višňové, trochu divočejší ala zároveň (paradoxně) jakoby čerstvější, preciznější a méně likérové. Suché, koncentrované, strukturované, delší a intenzivní, dobře postavené. Jo, tohle je velmi slušné.

Komentáře používají Disqus