úterý 2. dubna 2024

Chutný fundamentalista ze starých keřů

V nejbližších dnech se budu věnovat vícero novým kouskům ze Španělska, především z „naturálnějšího“ spektra produkce. Pár z nich má i dovozcem do ČR, další (alespoň ne systematicky) zatím ne. Dnes jsme ve Finca Sandoval, jednom z hvězdných jmen oblasti Manchuela. Podnik založil v roce 1998 vinný kritik a novinář (a mimo jiné spoluzakladatel deníku El Mundo) Víctor de la Serna s vinařem Rafaelem Orozco. Podařilo se jim získat i poměrně staré předválečné výsadby v zajímavých polohách ve vyšších nadmořských výškách, 750 až 1000 metrů, tenkrát to ještě málokoho zajímalo tolik co dneska. Začínali s efektními víny z odrůd Syrah a Touriga Nacional, ale postupně se jejich zaměření přesunulo k tradičnějším odrůdám Bobal, Monastrell, Garnacha Tintorera či Moravia Agria, najde se i nějaké to Tempranillo. V bílé je to pak Tortosí, Verdal, Albillo de Albacete, Pardillo, Blanco Castellano či Trepadell. Dokonce starší keře Syrahu, krom těch úplně nejlepších, přeštěpovali na jiné odrůdy. A přístup se změnil ke značně přírodnějšímu. Všechny vinice mají v certifikovaném bio režimu, zpracování vína probíhá se spontánním kvašením ve sklepě a bez jakýchkoliv aditiv krom případného decentního zasíření před lahvováním (které probíhá povětšinou bez čiření a filtrace). Místo novějších sudů je dnes školení v neutrálnějších nádobách, menších sudech použitých, foudres a tinajas (amforách). Vinařství převzal v roce 2019 místní podnikatel Ángel García-Cordero a na změně se výrazně podílel nový sklepmistr Javier Revert, jméno o kterém bude ještě určitě slyšet (ostatně už jsem tu něco psal). A jeho rukopis, trénovaný v mém oblíbeném Celler del Roure i jeho vlastních projektech, je trochu vidět i v dnešním víně…

Fundamentalista 2022 (Vino de Pueblo Ledaña) pochází z 85+ let starých keřů na jílovo-vápenitých půdách, postaveno je na odrůdě Bobal s asi 30 % bílých hroznů, jde o viniční směs sbíranou a zpracovanou dohromady. Fermentace částečně odstopkovaných hroznů, macerace asi dva týdny, zrání 10 měsíců jen v tinajas a lahvováno bez úprav a nesířené. Pohled na vinětu i název a vše ostatní ve mně budilo očekávání něčeho trochu divočejšího, ale realita je jiná. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva. Čerstvá, čerstvější „betonově“ přímočařejší ovocná vůně, především zralé červené peckoviny, jahody, bylinková (rozmarýn, tymián…) linka. Veselejší, čisté, milé. Suché, čisté, středně plné a velmi snadno pitelné, opět hlavně červená ovocnost, moc fajn svěží kyseliny, čistota, uhlazenější měkčí tříslo. Vyvážené, moc příjemné červené, zábavné chutné pití. Vysolil jsem za to 13€ a jsem s tím v pohodě. Má to hodnocení RP92+. Luis Gutiérrez, co pro ně Španělsko hodnotí, má pro podobný styl vín slabost a konzistentně mu dává hodně. Ale já bych si v téhle bodové kategorii přeci jen představoval něco trochu komplexnějšího.

Komentáře používají Disqus