pátek 4. listopadu 2022

Vinařství Salwey a jejich výtečné „burgundy“

V poslední době se, určitě pokud jde o vinařství z Německa, na našem trhu urodilo a výběr je čím dal zajímavější. A navíc, asi i zákazníci už na to přišli, v širší míře představuje Německo nejen jako ryzlinkovou velmoc. Čím dál častěji se objevují také vína z Bádenska, oblasti velké a rozmanité, kde najdete sice i suché charakterní ryzlinky, ale (hlavně v jihozápadní části oblasti) i produkci s naprosto zřetelným francouzským vlivem a inspirací a důrazem na odrůdy burgundské. Novinkou v sortimentu dovozce Der Weinsmecker je podnik právě z této oblasti, Weingut Salwey (web) z Oberrotweilu, vinařství specializující se na odrůdu Pinot Noir a Pinot Gris. A v tomto ohledu bezesporu patřící mezi špičku Německa. Jsou jedním z pouze pětatřiceti pětihvězdičkových vinařství dle Falstaffu, plný počet mají i v Gault & Millau a čtyři a půl u Eichelmanna, pokud na tyhle věci dáte :-) Jejich vína definuje Kaiserstuhl v jižním Bádensku, nízké vulkanického pohoří, které ze západu chrání před rozmary počasí Vogézy a ze severovýchodu před chladem zase Černý les. Lokalita je to extrémně zajímavá, souhra bazaltu s tufem, popelem, žilkami vápence či sprašemi a na Německo teplejším slunnějším klimatem dává pinoty, tedy ve schopných rukou samozřejmě, špičkové kvality.

Vinařství Salwey má v oblasti kořeny již v 18. století, moderní historii pak ale začíná psát až Heinrich Nepomuk Steiert po první světové válce. Byl, mimo jiné, jedním ze zakladatelů předchůdce VDP. A Salwey pak prvním bádenským členem VDP. Jméno Salwey vinařství nese ve třetí generaci, ale byl to především Wolf-Dietrich Salwey v generaci druhé, který vinařství dostal mezi špičku. Od roku 2002 s ním pracoval i jeho syn Konrad Salwey, po návratu ze studií v Geisenheimu a praxi u vinařství jako Hans Wirsching či Müller-Catoir, aby celé vinařství v roce 2011 nečekaně musel plně převzít poté, co jeho otec tragicky zahynul při autonehodě. Poměrně rychle se začala projevovat jeho vlastní ruka, která dříve vidět nebyla, a trochu odlehčenější styl vín, více směrem struktury a elegance než síly a expresivnosti. Vinařství v zásadě pěstuje hlavně Pinot Noir a Pinot Gris (druhou jmenovanou odrůdu má vinař možná ještě raději a v očích mnohých těch, co fakt „pídží“ nemusí, ji jeho vína mohou snadno rehabilitovat) a také trochu Pinot Blanc a Chardonnay, z nějakého důvodu mají i trošku Muškátu. I Konráda by prý zajímalo, jak by u nich fungovat Cabernet Franc… tak uvidíme za pár let :-) Krom vinohradů mají i sady a dělají pálenky, mimo ovocných i matolinovice. Již delší dobu jedou ve vinících čistěji a aktuálně by měli být v přechodném období na bio. Vinice má v péči Konrádova sestra Franziska. Vždy ruční sběr, fermentace spontánní, macerace často s výraznějším podílem třapin, vždy suchá vína a převážně v sudech školená, dřevo nejčastěji místní dub a velikosti sudů různé. Zrání probíhá v relativně nově (1997) vybudovaném sklepě zahloubeném do úbočí hory, je 4 až 12 metrů pod zemí a s velmi stabilní teplotou doplněnou kontrolou vlhkosti. Vyšší řady stáčeny bez čiření a filtrace.

Vína připravují ve třech řadách. Základní kousky z různých vinic v oblasti, „estate wines“, v rámci VDP jako Gutswein. Řadu RS (Reserve Salwey), z top vinic kolo Oberrotweilu, ze starých keřů a s delším zráním. V rámci VDP coby Ortswein. A nakonec GGčka, Großes Gewächs, selekce ze starých keřů jednotlivých nejlepších vinic. Mezi jejich korunní klenot patří vinohrady v trati Kirchberg, přírodní rezervaci a jedné z vůbec nejlepších (společně s nedalekým Eichbergem a Schlossbergem u Achkarrenu) a nejteplejších poloh celého Bádenska a potažmo Německa, výraznějšímu svahu dramaticky vykousnutému a obnaženému pozůstatky dřívější těžby štěrku dynamitem. Další výsadby mají právě v Grosse Lage Eichberg a také Henkenberg či Steingrubenberg. Der Weinschmecker zatím dovezl šest vín, čtyři z nich jsem měl možnost chutnat a ty další si doplním :-)

Grauburgunder Gutswein trocken 2021 je, když nepočítáte litrovky (které ale moc nepropagují, v hospodách v oblasti a u pár prodejců je ale seženete), bílý základ jejich hlavní odrůdy. Velké sudy a nerez. Mladistvé, poměrně voňavé, čisté, mix žlutého ovoce a citrusů, trochu krémové. Suché, středně plné, s moc fajn kyselinou, žluté ovoce, minerální linka a trocha kořenitosti, vyvážené, krásně čistě udělané. Baví!

Spätburgunder Gutswein trocken 2018 je opět základka, ale zde už vlastně celé dřevo. Voňavější, klasický ovocný pinot, s fajn červenou ovocnosti. Suché, čisté, středně plné, výraznější, s dobrou kyselinou a čerstvostí, se sladší ovocností, výbornou pitelností. Vyvážené, slušně dlouhé, docela efektní a na víno na běžné pití poměrně seriózní. Upřímně za tohle by leckterý producent rval ruce pro své vyšší řady.

Spätburgunder Kaiserstuhl Gutswein trocken 2020 se dříve jmenoval Käsleberg podle primární vinice původu. Školeno rok v použitých 228l sudech. Opět spíše voňavější, jemnější červeně peckovinově ovocné, mladičké a trochu sevřenější ale už teď sympatické. Suché, čisté, vyvážené, šťavnatě zrale červeně ovocné, pěkná délka. Elegantnější styl a lehkost i přes alkohol, který v tomhle ročníku je vyšší než u nich obvyklé, celých 14 %.

Oberrotweil Spätburgunder «RS» trocken 2018 je směsí ze všech tří jejich Grosse Lage v obci – Henkenberg, Eichberg a Kirchberg. Rok v malých 228l dubových sudech. Na úvod překvapivě docela reduktivní, ale se vzduchem se rychle otevíralo do výraznější, efektní tmavší červené peckovinové ovocnosti s krásně zapracovaným dřevem. Suché, středně plné, výraznější šťavnatě ovocné s trochu výraznější kyselinou, strukturované, jemnozrnné třísloviny, dobrá délka. Klasické červené a krásný Pinot na úvodu období, kdy dává smysl ho pít, ale trochu času mu prospěje :-)

Komentáře používají Disqus