úterý 1. listopadu 2022

Koncentrovaná efektní vína od Cà dei Conti

Mám plnou hlavu dnešní a zítřejší edukační degustace sherry (oba termíny úplně plné, díky moc za zájem a snad nezklamu!) a vůbec nevím, jak vecpu do programu i návštěvu 1. ročníku galadegustace Nebbiolo Day (seznam prezentovaných producentů, často přímo se zástupem z vinařství, vypadá více než zábavně), ale o článek vás dneska neochudím! A tématem bude také Itálie, byť její trochu jiná část a styl vín. Vinařství Cà dei Conti sídlí v Tregnago v údolí Val d'Illasi, na území apelace Valpollicella. Rodinou vinařskou tradici se zde rozhodli obnovit Renzo a Loredana Rancan v roce 2007, prvním ročníkem byl teprve 2010. Jde o spíše menší rukodělný podnik, vína vznikají v šaržích o velikosti jednotek tisíc lahví, a vinařství to v jednom ohledu není úplně obvyklé. Krom starších výsadeb a snahy o obnovu původních odrůd oblasti totiž pracují také s odrůdami novými a různými odolnými hybridy, většina jejich vín je tak deklasována do prostého IGT Veneto či Rosso/Bianco Veronese, ačkoliv ceny (ale naštěstí i kvalita) odpovídají prestižním apelacím. Zas na druhou stranu máte unikátní možnost vyzkoušet si, jak chutná spojení Garganegy s Pálavou :-) Nebo červené ve stylu Amarone a ze stejné oblasti, ale používající i odrůdy jako Regent. Pokrok nezastavíš! Dovozce Víno pro Vás zařadil do nabídky čtyři jejich vína, která jsem měl teď možnost ochutnat.

V rámci jejich produkce „základní červené“ Vescovo Moro 2020 je kombinací odrůd pro oblast typických – Corvina, Corvinone a Rondinella – a 40 % dalších odrůd: Cabernet Sauvignon, Marzemino, Cabernet Volos, Regent, Rebo a Teroldego. Vše z poměrně hustých výsadeb a redukované sklizně. Tradiční odrůdy jsou zpracovány po dvou měsících vysoušení hroznů, ostatní jdou v čerstvém stavu. Po zpracování v nerezu školeno asi rok ve starých dubových sudech. Láhev trochu těžší zkosená, jako u ostatních vín, s kovovou záklopkou a celokorkem. Víno má tmavší barvu a intenzivní, výraznou tmavší ovocnost se sladce kořenitou linkou. Poměrně efektní, s časem a další dny až likérové ovocně-kořenitý projev, ale čerstvý a energický. V chuti intenzivní, zralé, čerstvé, s fajn kyselinou a dotykem sladkosti, tmavší ovocnost a lehce cabernetová černorybízovost, trochu čokolády, teplejší delší dojezd. Efektní kousek.

La Roara 2017 je pozdní sběr, v několika postupných průchodech vinicí, lokálních odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella a Raboso Veronese s rezistenty Regent, Cabernet Volos a Cabernet Eidos. Hrozny jsou sušeny zhruba dva měsíce, někdy v prosinci pak po pomletí asi týden macerují za studena a následně macerují a fermentují asi tři týdny. Další zrání probíhá přibližně tři roky v sudech z amerického a francouzského dubu. Expresivní, vyzrálejší aromatika, otevřenější s jasným vlivem vzduchu, zrale ovocné, sušené červené i tmavší plody, zajímavá bylinková linka, čokoláda. Plné v chuti, s pěknou kyselinou ale i dotykem sladkosti, poměrně dost svíravějšího třísla co by si zasloužilo ještě ohladit, koncentrované, intenzivní, sladce ovocné, dlouhé, sušeně ovocné, hlubší. Hodně dobré.

Tano 2016 Amarone della Valpolicella oficiálně nese slavnou apelaci, odrůdově je to Corvina, Corvinone, Rondinella, Marzemino a Rebo z nejméně tři měsíce sušených hroznů. Hrozny pomelou a delší dobu zastudena macerují někdy na přelomu ledna a února, fermentace a další macerace asi měsíc. Víno zraje čtyři roky v amerických a francouzských dubových sudech. Tmavá barva, hutnější projev. Zralé, intenzivní, tmavé i červené přezrálé a sušené ovoce, kakao, kořenitost, likérovost, otevřenější projev. V chuti plné, s výbornou výraznější šťavnatou kyselinou a dotykem sladkosti ale suché, intenzivní a koncentrované, s výrazným ale jemnějším tříslem než La Roara, dlouhá teplejší dochuť. Sladkost ovoce, struktura, balanc. Hodně povedené.

Angelin 2020 je víno postavené na odrůdě Garganega doplněné Tramínem a Pálavou a také rezistenty Johanniter, Fleurtai a Sauvignon Kretos. Postupný sběr hroznů ve velmi vysoké zralosti, macerace za studena a následně fermentace již bez slupek asi tři týdny. Zrání ve francouzských a amerických dubových sudech a v nerezu, dva roky. Sytější, tmavší barva do zlaté. Intenzivní, expresivní, sladce zrale ovocná aromatika. Sušené ovoce, zralé broskve, žluté tropické ovoce, medová a kořenitější linka. V chuti plnější, s výbornou vyšší kyselinou a dotykem cukru, intenzivní, zrale žlutě ovocné, vyvážené, delší, efektní charakterní bílé.

Komentáře používají Disqus