pondělí 8. února 2021

Dvakrát Lambrusco z lahve a ne kohoutku

Jméno Cantina Settecani (web) možná budete znát ze zpráv z běžných deníků. Je tomu necelý rok, co obyvatelé několika desítek domácností městečka Castelvetro nedaleko Modeny zjistili, že jim z kohoutků a sprch teče místo vody Lambrusco. Konkrétně pak Lambrusco Grasparossa právě připravené k lahvování. Problém způsobil poškozený ventil v umývacím okruhu lahvovací linky a spousta vína, kterému se podařilo přetlačit vodu. V domácnostech se ale prý lahvovalo o sto šest a i když to nebyla pro vinařství úsměvná záležitost, tak prý alespoň přinesli obyvatelům v době masivně zuřící pandemie trochu radosti.

Settecani je tradiční družstvo dnes asi dvou stovek pěstitelů a s historií již téměř století, moderní podnik s produkcí okolo milionu lahví vína (tj. velké ale žádný vyložený kolos) a nějakým tím destilátem a také Aceto Balsamico di Modena. Ve vinicích se snaží jet udržitelně, to už dneska teda skoro kdokoliv normální, a část je i v certifikovaném bio. Ve sklepě je to jen nerez a produkce drtivě bubliny. Základem je Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, kterému závada udělala slušnou reklamu :-) Několik dní macerace, druhotná v tanku, nic složitého. K tématu, že Lambrusco nemusí být jen ten sladký levný hnus v karafě v nějaké domácí pizzerii, už jsem tu něco psal :-)

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro „Vini del Re“ frizzante secco je stoprocentní Lambrusco Grasparossa, selekce hroznů. Tmavá barva, do fialové, pěkné perlení. Ovocné, hroznové a moštové a tmavě zralé lesní plody. Suché, přímě tmavě ovocné, docela lehkonohé ale ta ovocnost a tříslo evokují plnější projev, slušná délka. Nic složitého, ale pije se dobře hlavně ke kusu mastného salámu. Na Vinitaly vyhlášeno jednou jako top italské frizzante a blbý to není, ale nějakou větší komplexitu a hlubší zážitek očekávat nelze :-)

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro „7Bio“ frizzante secco je v zásadě to samé, ale z jiných hroznů z bio vinic. Tmavá barva (ale ne tak jako Vini del Re), rubínová trochu do fialové, narůžovělá pěna a fajn perlení. Čerstvá, svěží, hroznově moštová vůně, něco lesního ovoce, černý čaj s višněmi. Suché, šťavnaté kyseliny, docela lehkonohé ale svíravé a s výraznějšími tříslovinami, višňově ovocné, dobrá délka a skvělá pitelnost. Zábavné velmi. Obě vína stojí u nás, u Foltýn Wine, něco přes dvě stovky dle množství. Bio je o něco dražší a za mne i o něco lepší :-)

Komentáře používají Disqus