středa 23. září 2020

Ocenění Decanter, staré lisy, Diego Planeta…

Po měsíci hodnocení jsou tu výsledky Decanter World Wine Awards 2020, již sedmnáctého ročníku této velké soutěže. Tentokrát pro domácí vína žádné ocenění Best in Show. Ale alespoň bronzu a stříbra docela dost. A taky čtyři zlaté – Sonberk Riesling VOC 2017 s 95 body, polosuchý Dvě Tratě Ryzlink vlašský 2017 Mikrosvín Mikulov taktéž 95 bodů, polosuchý Terroir Moravia „Za Cihelnou“ Ryzlink Rýnský 2017 Zámecké Vinařství Bzenec znovu 95 bodů a konečně sladký Tramín červený 2017 od Znovínu Znojmo s 96 body. Jo a abych nezapomněl i dvě platinové a 97 bodů, pro Riesling Noble Rot 2017 od Sonberku a slámový Ryzlink rýnský 2015 od Vinných sklepů Lechovice. Naše rýňáky bodují, zajímavé! Celkem má nějakou frčku 141 lahví. Pobavilo B/V Vinařství, které soutěž masivně „zaspamovalo“ vzorky a nějakou nálepku má u 26 vín (většinou bronz nebo pochvala), tak trochu komicky působí pohled na řadu Ryzlink Rýnský Pozdní Sběr Lot 1826, Ryzlink Rýnský Pozdní Sběr Lot 1827, Ryzlink Rýnský Pozdní Sběr Lot 1828… :-) Ovšem podobnou hromadu vzorků poslali i na MUNDUS VINI v Německu nebo AWC Vienna. Prostě nálepky na lahvích asi furt prodávají a jsou relevantní marketingovou strategií.

V slepé degustaci (se 116 hodnotícími, z toho 37 Master of Wine a 9 Master Sommelier) na DWWA bylo mimochodem celkem 16518 různých vín a nějakou medaili si jich odneslo 13457. Když si připočtete i pochvalu (commended), kterou tak nějak získala podstatná část ostatních vín (konkrétně 2041 ze zbývajících 3061) a taky je k tomu hezká nálepka/medaile… v podstatě za účastnický poplatek můžete olepovat jak šílení, pokud je víno v pohodě tak něco s pravděpodobností téměř 94 % dostanete. A to je… vlastně poněkud smutný, spíš než na pochvalu. Takže ničím pod zlato, kde už to začíná být přeci jen omezenější počet (konkrétně zlatá a vyšší tvoří 4.6 % přihlášených vín) a trochu elitnější skupina, bych se nějak zásadně nechlubil.

Jo, mám rád statistiky a grafy, i ty co jsou mi nanic :-) Kupříkladu strašně zajímavé mi přišlo tohle srovnání ceny piva (six-pack Heinekenu) a vína (1.5l běžného bílého od giganta Gallo) v různých amerických metropolitních oblastech od American Association of Wine Economists AAWE. Rozdíly jsou obrovské! Nic to samozřejmě neříká o absolutních cenách piva a vína, čistě kde se víc vyplatí být pijanem jednoho či druhého :o)

Gallo-románský lis na víno z druhého století byl objeven v Touraine, jedná se o nejspíše nejstarší důkaz tamní vinařské tradice. No a ještě starší lis, nejspíš tak 2600 let, mají teď v Libanonu. Jde o další z důkazů, že víno bylo důležitým obchodním artiklem Féničanů, kteří i vinaření výrazně rozšířili po středomoří.

Pokutu, celkem 376 tisíc euro, obdrželo několik vinařských oborových organizací v Alsasku –l’Association des Viticulteurs d’Alsace (AVA), le Groupement des Producteurs Négociants du Vignoble Alsacien (GPNVA) a le Comité interprofessionnel des Vins d’Alsace (CIVA) – a to především za doporučování výkupních cen hroznů s cílem zvýšit cenu alsaských vín. Stanovením, publikováním a distribucí doporučených cen měly organizace „pobízet členy k odchýlení od své komerční strategie a ukončení určování cen nezávisle“. Zajímavé…

Jak ještě posílit turismus? Abú Zabí ruší mnohá omezení týkající se nákupu alkoholu, pro osobní konzumaci už nebudou potřeba speciální licence.

Zemřel Diego Planeta, legenda sicilského vinařství a jedna ze zásadních osobností jeho moderní úspěšné podoby…

Komentáře používají Disqus