čtvrtek 24. října 2019

Corpinnat od Sabaté i Coca aneb výborné bubliny

Na začátku roku jsem zde měl obsáhlejší text Limity apelace aneb případ Cava, který popisoval současnou situaci se šumivými víny Španělska. Mimo jiné jsem v něm psal i o příchodu nového jména na trh – Corpinnat (složenina Cor Pinna Nat, zrozeno v srdci Penedès). Pod kterým se rozhodlo své bubliny značit hned několik špičkových producentů, za poměrně přísných podmínek které musí vína splňovat, a úplně opustit apelaci cava. Jedním z těchto vinařství je i Finca Sabaté i Coca (web), jejichž několik vín jsem si přechutnal na nedávné galadegustaci dovozce Foltýn Wine. Rodinné vinařství, momentálně jde o čtvrtou generaci vinohradníků, sídlí asi 50 km od Barcelony, v údolí Bitlles v oblasti Alt Penedès. Pyšní se 40 hektary ekologicky vedených vinic na 66 různých samostatných polohách a 18 více či méně odlišných půdních složeních.

Leccos z jejich přístupu napovídá už samotné označení Corpinnat. Jedou spíše nižší výnosy, sběr vždy ruční, vše si zpracovávají sami ve vlastním vinařství, primární fermentace spontánní, výrazně omezují síření, i základy zrají nejméně rok a půl na kalech v lahvi a všechny důležité informace o ročníku a degorzáži najdete přímo na vinětě. Řada Castellroig reprezentuje mix různých poloh a může teoreticky obsahovat i (stejným způsobem vypěstované) nakoupené hrozny, pod Sabaté i Coca jsou vždy jen jednotlivé specifické terroir vinifikované samostatně (nejvýše si cení polohy Terroja, s jílem bohatým na železo a výrazně vápencem, ze které připravují čisté Xarel·lo navíc částečně školené v kaštanových sudech) a jejich vlastní vinice.

Castellroig So Blanc 2017 je Xarel·lo v tiché podobě, s krátkou macerací a zráním asi pět měsíců na kalech v nerezu. Ve vůni ovocnost do jablka, lehce sušené ovoce a květy, vosk, fenykl. Suché, čisté, moc pěkně postavené, s lehkou pecičkovou nahořklostí v závěru, čerstvé a zábavné. Velmi povedené.

Castellroig Brut Nature 2017 Reserva Corpinnat (odstřel 27/6/2019) už jsou bubliny a skvělé. Čerstvé, energické, vosk a kouř, minerální, citrusová línka, sušené ovoce a květy, bylinky. Suché, čisté, velmi pěkně postavené, minerální, osvěžující a snadno pitelné ale zároveň docela seriózní. Odrůdově Macabeu, Xarel·lo, Parellada a Chardonnay, ale tipnul bych si dominanci Xarel·lo. Velmi doporučuji zkusit.

Castellroig Brut 2017 Reserva Corpinnat (odstřel 16/7/2019) je ze stejných odrůd, opět pocitově dominantní Xarel·lo, v projevu o něco florálnější a bylinkové. Suché, čisté, s dobrou strukturou, dost fajn bublinky. Oproti Brut Nature působilo o něco přímočařejším, jednodušším dojem, tak nějak „běžněji jako cava“ :-) Sáhnul bych bez váhání po Brut Nature.

Castellroig Brut Rosat 2016 Reserva Corpinnat je Garnatxa (aka Grenache), Trepat a Xarel·lo, stylově více evokuje bílé s kouřem, květinami a teplým voskem, ale doplněno je o dotyky drobných červených plodů. Suché, čisté, s moc fajn kyselinou, pěkná ovocnost a balanc, lehká slanost v dochuti. Hezky udělané roséčko.

Sabaté i Coca Brut Nature 2014 „Mosset“ Corpinnat (odstřel 3/6/2019) je už z jediné polohy, odrůdově opět Xarel·lo, Macabeu a Parellada. Na kalech nemalých 51 měsíců. Výrazný projev, kombinující něco žlutého ovoce, teplého vosku, sušených bylinek, fenyklu a minerální linky. Suché, s výtečnou kyselinou, dobře postavené, vyvážené, delší, krásné bubliny! Z obou Brut Nature jsem každopádně byl nadšen a mám v plánu doplnit je do domácích zásob a vyzkoušet i další výše postavená vína tohohle vinařství. Ale už ten základ je bezva a úrovní hodně nad běžnou cavou, Mosset pak zřetelný krok nahoru.

Komentáře používají Disqus