čtvrtek 1. února 2018

Pětkrát Piemont z vinařství Brezza

brezza-1Řeším druhou vinnou nominaci na příští Družstvo, probírám se degustačními poznámkami z poslední doby a snažím vybrat vhodné víno, o které bych se chtěl s účastníky podělit i jinak než jen recenzí zde na blogu :-) A s hrůzou zjišťuji, o kolika vínech jsem nenapsal ani čárku! Třeba o výběru z nabídky jednoho z tradičních piemontských producentů ze srdce Barola, vinařství Brezza, která má v nabídce VinoDoc. Pracují na šestnácti a půl hektarech, v bio režimu. Některé z jejich vinic jsou původní majetek vinařství už z konce devatenáctého století. Vína školí buď v nerezu nebo ve velkých netoastovaných sudech ze slavonského dubu, kapacita 1500 až 3000 litrů. Na Barolo, a obecně Nebbiolo, nepoužívají sudy nové, nejdřív je užijí na Barberu.

Dolcetto d’Alba 2014 (původ Barolo, fermentace v nerezu a zrání v betonu) je víno voňavější, parfémovější, s pěknou kombinací drobnějšího především červeného ovoce a květin, lehce zemité. Suché, šťavnaté, lehkonohé, peckovinově ovocné, trochu svíravé, výborně pitelné.

Barbera d'Alba Vigna Santa Rosalia 2014 (původ mezi městy Alba a Diano d’Alba, taktéž připraveno bez dřeva) je víno hodně čerstvé, na úvod trochu zaprděné a sevřenější a potřebovalo se nadechnout, postupně peckoviny a kořenitá linka. Suché, šťavnaté, čistě udělané, ovocně přímé, slušná délka, výborná pitelnost. Víno k tácu se salámky a tučnějšími šunkami :-)

Langhe Nebbiolo 2015 (Barolo, čistý nerez) je víno mladé, červeně ovocné s výraznou květinovější linkou, suché a šťavnaté v chuti, opět výtečná lehkost a pitelnost, čisté, kopíruje aromatiku, slušná délka. Sympatické pití, jednoduše přístupné ale dostatečně zábavné a zajímavé.

brezza

Barolo Castellero 2012 (Barolo, výsadby 1970, 2 roky ve velkých sudech) světlá barva, „pinotová“, s již poměrně výrazným depotem. Již zralejší, jemnější elegantní projev, diskrétnější červená ovocnost, květinová linka, drobné odbočky, komplexní. Suché, pěkná kyseliny, jemnější vyvážený projev s již se uhlazujícími tříslovinami, velmi fajn délka. Strukturované, delikátnější, klasické červené. Bavilo velmi.

Barolo Cannubi 2012 (Barolo, výsadby 1994 a 2003, 2 roky ve velkých sudech) o poznání voňavější a expresivněji ovocné, výraznější a také méně nazrálé, peckoviny, fialky, tabáková linka. Suché, strukturované, výraznější kyseliny a o něco hranatější, tvrdší projev, a ostatně i třísloviny méně uhlazené. Bohaté, delší, stále mladé a teprve na cestě.

Osobně bych s největší chutí sáhl po Barolo Castellero, to mému vkusu vyhovovalo měrou vrchovatou. Ale celá sada hodně přesvědčivá. Budu si muset ochutnat i další vína z jejich nabídky, hlavně Barolo Sarmassa vypadá více než lákavě…

Komentáře používají Disqus