pátek 30. prosince 2016

Jen tak před koncem roku

winecheeseshotsChystáte na Silvestra nějaká skvělé pohoštění (inspirace: čtyřicet různých druhů párku v rohlíku) a odpovídající výtečné pití, nebo půjde u vína hlavně o objem? :-) Co takhle roztavit trochu sýra, vytvarovat z něj panákové sklenky a ty naplnit trochou červeného? Jedině červeného, bílé přeci zvyšuje riziko rakoviny. Víno a sýr jdou dohromady, takhle to máte v podstatě najednou. Ech… možná jsem přecitlivělý, ale tudy ne, přátelé! :-) Potěšil mne vtipný článek o Casillero del Diablo Reserva Cabernet Sauvignon 2015 z pera Richarda Hemminga MW. Každé víno, i podobně technologická ale skvěle připravená konzumní záležitost, mají ve správném kontextu smysl. Byť o nich bloggeři většinou ódy nepíší. Mé oblíbené červené by většinu těch, co milují tenhle cabernet, spíš neoslovilo. Ale jistě má svůj důvod, proč se ho prodá přes 26 milionů lahví ročně. Je třeba sem tam vystrčit hlavu z bubliny a zjistit, co vlastně lidem chutná :o)

15675700_1800905126830080_246181197147429012_o

Třeba Sklepmistr je stále v kurzu a dokonce si našel známou osobnost, která ho bude doporučovat. Nevím, když tohle víno vidím v kombinaci s Uzlem, tak se mi vybaví jiný sklepmistr a jeho sexuální úchylky.

Zajímavost… podpora EU vinařskému podnikání tak nějak… přispívá více těm bohatším :-) Nejlépe, jako že pro ně, z toho vychází Rakousko. ČR nad průměrem unie.

Pokud máte Netflix nebo se ho chystáte vyzkoušet (na měsíc je to zdarma), tak tam teď najdete hned několik záležitostí s vinnou a příbuznou tematikou. O Somm i jeho pokračování, Somm: Into the bottle, jsem se tu už zmiňoval. Stejně jako jsem již něco psal o dokumentu Sour grapes. Shlédl jsem před pár dny a je to docela zábava, byť s lehce depresivním závěrem. Najdete tam také A Year in Champagne. Nebo zajímavý dokument The Birth of Saké mapující šest měsíců ve varně Yoshida. A taky dvě sezóny Chef’s Table a jednu sezónu téhož z Francie.

recept

Na konci roku se vždy objeví kvanta různých žebříčků, tady máte třeba dost zajímavých 25 zásadních vín roku z časopisu Punch. Chutnal jsem z nich jen tři (což na druhou stranu u podobně eklektického setu není špatné), ale leccos působí lákavě. Můžete srovnat třeba s desítkou nejvíce vzrušujících vín roku dle Decanteru (u mne 0 zářezů) nebo Top 10 Fine Wines (ech…) dle Jane Anson tamtéž. Top 100 dle Wine Spectatoru už jsem tu měl.

Komentáře používají Disqus