středa 31. srpna 2016

3x Antonio Sasa

antonio-sasa-Brunello-di-Montalcino-PURO-2009Měl jsem teď možnost díky VPV Praha zdegustovat několik vín ze stáje Antonio „Tony“ Sasa. Tony podniká v restauračním byznysu, mimo jiné je majitelem podniku ve Florencii, a s tím samozřejmě souvisí víno. Postupem let rozjel i vlastní vinařské podnikání, víno prodává na italském trhu a má i distribuční společnost, vyhledával zajímavé producenty a také místa, kde by sám mohl něco stvořit. Dnes je to vlastně vinař, négociant, dovozce do USA, vinotékař a mnoho dalšího v jednom. Má pronajaté vinice nebo spolupracuje s jinými vinařstvími na konkrétních projektech, konzultace typický provádí enolog Paolo Caciorgna. Brunello di Montalcino PURO 2009 je Sangiovese připravené „tradičně“ školením tři roky ve velkých dřevěných sudech. Temná, na okrajích již znatelně nazrávající barva. Výrazná, nazrálejší tmavší lesně ovocná vůně, kořenitá, trochu teplejší, klasická pěkná starosvětská s hezky zapracovaným dřevem. Suché, plnější v chuti, dost kyselin i stále dost výrazné třísloviny, delší, zralejší tmavě ovocné, výrazné ale nerušivé teplo alkoholu. Seriózní, pěkně postavené, strukturované červené.

antonio-sasa-Brunello-di-Montalcino-Martina-2011Brunello di Montalcino Martina 2011 (pojmenováno po vinařově dceři) je top výběr z jejich nejlepších vinic, taktéž školeno 3 roky ve dřevě, ve velkém 54 hl sudu, je tam dlouhá macerace a intenzivnější extrakce. Nazrálejší granátová barva. Výraznější, sladší vůně, sladké červené ovoce, sušené ovoce a květiny, poměrně dost znatelně alkohol. Plnější, s dotykem ovocné sladkosti, dobrá kyselina, silnější, sladce ovocné, s trochu měkčími tříslovinami, dobré délka. Efektní, líbivější uhlazenější styl. PURO mne přeci jen oslovuje o něco více.

antonio-sasa-Valpolicella-Ripasso-Classico-Superiore-2013Tony Sasa je i autorem Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2013. Tenhle styl vína (klasická Valpolicella nastřelená další macerací a fermentací na slupkách z hroznů použitých na Amarone nebo Recioto) byl jedním z prvních, na kterém jsem z Itálie trochu ujížděl, nadšená z něj byla i manželka. Ale už je to tak deset let :-) Tohle je 80 % Corvina (a Corvinone) a 20 % Rondinella z jediné vinice, fermentace v betonu a nerezu a následně rok zrání ve velkém dubovém sudu. Uložené je to ve větší těžší zkosené (á-la Argentina) lahvi, působí celkem draze. Tmavá barva, trochu fialový tón. Zralé ovoce ve vůni, sladší, přezrálé třešně, marmeládový tón, intenzivní, decentně kořenité, zároveň dost čerstvé a skoro bych tipoval jen ten beton (nebo pokud dřevo tak opravdu velké a hodně staré sudy). V chuti suché, šťavnaté s bezva kyselinou, něco tříslovin a svíravosti, delší, plnější, sladce zrale ovocné, pěkně postavené. Slušný efektní kousek, opět.

Komentáře používají Disqus