úterý 12. července 2016

Za vše mohou hipsta sommeliéři, změny v Rakousku a nejistá budoucnost vína

Když jsem včera popíjel a rozléval rakouská přírodní vína na druhém večírku Družstva, některá výborná (Weingut Werlitsch Ex vero Legoth 2011 či Claus Preisinger Kalkundkiesel 2014) a jiná trochu „divočejší“ (minimálně vůní Gut Oggau Theodora 2015 a kompletně Michal Gindl White Bessi), nemohl jsem si nevzpomenout na třídílný seriál článků The rise of the hipster sommelier. V něm Stuart Pigott, populární vinný žurnalista se „specializací“ na Ryzlink rýnský (jeho knihu The Best White Wine on Earth: The Riesling Story jsem coby ryzlinkofil samozřejmě zakoupil, ale po pravdě mne nějak zvlášť nezaujala), rozcupoval současné trendy hnutí naturálních vín a vinu za to, že nám jsou v poslední době nabízena podivná vadná vína, hodil hlavně na hipsterské sommeliéry z New Yorku. Je to docela zábavné čtení plné zajímavých argumentů i poněkud scestných poznámek, každopádně pokud máte trochu času, tak doporučuji vaší pozornost.

Rakousko je vinně hodně zajímavá země a neustále se vyvíjí, nejen ve vinicích a sklepech ale také legislativně. Nedávno jsem tu psal o nové klasifikaci šumivých vín, ale změny se konají nejen u bublin. Kupříkladu slučují jména některých regionů („zjednodušují“ Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland a Südburgenland na prostý Burgenland, ovšem při zachování specifických DAC jako Leithaberg či Mittelburgenland, samozřejmě), štýrská oblast Süd-Oststeiermark se nově jmenuje úderně Vulkanland Steiermark. Zároveň ale mapují top viniční tratě a zavádějí uvádění vinic na vinětách formou Ried abc (kde abc musí být existující zapsaná vinice a víno musí pocházet právě a jen z ní, už nepůjde si na viněty vymýšlet co si kdo zamane), DAC vína z Kamptalu, Kremstalu a Traisentalu mají nyní tři úrovně – regionální, vesnické a jednotlivé vinice.

Špičkový britský obchodník s vínem, společnost Berry Bros & Rudd sídlící již od roku 1698 na londýnské adrese 3 St James's Street (a o které, jsem tu psal), vydával po 42 let pro své zákazníky magazín Number Three. Ten obsahoval nejen jejich nabídku vín, ale i zajímavé články o víně, vinná doporučení, tipy a triky. Na webu si můžete přečíst článek „nejistá budoucnost“, který se zabývá klimatickými změnami, ale i legislativními problémy či vývojem způsobu prodeje vína, ohrožujícími budoucnost pěstování révy či menších obchodníků. Takových dnes vychází samozřejmě spousta, ovšem tento je původně z jara roku 1970, takž lze dobře posoudit co se vyplnilo a co ne. A navíc je velmi vtipný.

Komentáře používají Disqus