středa 5. září 2012

Jiná ale taky naše!

Na nedávné degustaci Bogdana Trojaka se chutnal také jeho fantastický mladý tramín naleželý tři měsíce na slupkách a bez síry, víno svorně odmítnuté starousedlíky s tím, že „takhle tramín nikdy nevypadal a vypadat nemá“, ale vyvolávající zaujetí až bezbřehé nadšení u příznivců alternativních vinných směrů. Víno barvy spíše oranžovo-narůžovělé, sladké v aromatice a s (poměrně tradičními, po pravdě) vůněmi jako kompotované li-či či růžová voda, květinové výluhy, efektní. Suchý, výrazný, s jasnou tříslovinovou linkou, živý, dlouhý. Zajímavé a výtečné víno, kterého bych zvládl i více lahví. Určitě trochu jiný tramín než je běžné, ale za žádný vyložený úlet jsem ho nepovažoval (byť je fakt, že má měřítka jinakosti se v posledních letech a s tím co běžně piju dost posunula). Dlouhé ležení na slupkách, případně i s třapinami, je dneska velmi populární (Strohmeier… nejraději bych jeho vína i snídal). Kupříkladu zrovna teď v pátek dorazí do Dobré vinice a ve vinařství budou zakopávány gruzínské kvevri, tradiční amfory. Blýská se na zajímavé časy! A kdo by si chtěl prochutnat téměř devadesát „jiných vín“, ať tím či oním směrem, má možnost už velmi brzy.

Již tuto neděli, 9. září, proběhne druhý ročník (třetí, když počítáte nulté zahřívací kolo) akce Jiná vína (web). Psal jsem tu o ní pokaždé (poprvé, podruhé), protože ji považuji za velmi záslužnou pro rozšiřování vinných obzorů a navíc mne vždy velmi bavila. Tentokrát se akce přesouvá z Řevnic do prostor Dobřichovického zámku, chutnat budeme na nádvoří a velkém přízemním sále (takže bez problémů i kdyby lilo). Na webu už najdete seznam vzorků, vypadá to celkem lákavě.

Nedávno jsem četl dost zajímavý článek, kde autor rozebírá, co by se trh s běžnými víny mohl naučit od těch naturálních, autentických. Krom dalších zajímavých myšlenek říká také, že naturální vína nekomplikují život, vytváření dojem jednoduchosti, produktu který jde snadno uchopit (a to je možná důvod, proč na nich ujíždí tolik mladých konzumentů a často v podstatě vinných nováčků). Kvalitní ručně sbírané hrozny, žádné přidané látky, samo to vykvasilo. Důraz je kladen na to užít si jejich pití, spíš než na nějaké analyzování, sbírání, investice. Prodává hlavně příběh než důraz na technické vymoženosti, finesu struktury taninů či sílu vína. A ač i v naturálních vínech je těch sofistikovaných postupů, technik a nutných rozhodnutí spousta, od práce se sírou po (ne)míchaní kalů či tvar použitých nádob, něco na tom je :-) Na nedělních jiných vínech bude možnost vyzkoušet nejen vína neintervenční a vpravdě přírodní, ale i taková, která využívají ty nejmodernější technologie a postupy, například jemně šumivé od Michlovského (které by postupem výroby vydalo na celý zápisek, ovšem v zimě ve vinařství mne oslovilo hodně). Uvidíme, co tam překvapí, co bude jasně jiné a co působit naopak docela konvenčně… těším se! Dorazíte?

Komentáře používají Disqus