pondělí 28. listopadu 2022

Juliénas a Chénas od Château de Durette

O víkendu jsem, při dvou různých příležitostech, otevřel vína z Château de Durette (web) z Beaujolais, o kterém jsem se tu zmiňoval už dříve. Od letošního února se postupně propíjím jejich hlavní Tradition řadou vín, kterou jsem koupil v setu od pana Skleničky, a baví mne to. Původně jsem to chtěl sepsat vše najednou, ale asi nevyjde, tak odhrnu alespoň ta aktuální vína. Obě pochází z jejich vyšší řady Prestige. V poslední době jsem pil z klasiky spíš základy a nebo různé naturální a leckdy divočejší kousky či naopak vína připravená hodně „po Burgundsku“, tohle je mnohem víc směrem aktuální klasice, byť Juliénas už trochu do vedlejšího regionu pokukuje :-)

Chénas Fidélité 2020 je čisté Gamay z keřů ve věku ke 40 letům, připravené tradičně v betonu a následně asi půl roku ve starších burgundských sudech. Tmavší, lehce nafialovělá barva. Výraznější, expresivněji ovocná vůně, sladší, červené a tmavší peckoviny, Bon Pari štych ale ne nějak vulgárně, lehce kořenité a také výrazně květinové. Mladé, veselé. Suché, čisté, středně plné, ovocné, uhlazenější, docela dlouhé. Fajn kyselina, ovocnost, balanc. Zábavné, skvěle snadno pitelné s něčím navíc a tak nějak „encyklopedicky správně“.

Juliénas Inspiration 2019 je opět Gamay z relativně starých (45+ let) keřů na zvětralé žule, s asi čtvrtinou celých hroznů. Školeno něco přes rok v již použitých sudech z Allier dubu. Pěkná výraznější rubínová barva. Výraznější aromatika, sladší expresivní veselejší ovocnost sladkých červených peckovin s jasným vlivem dřeva, kořenitost až lehce „vánočním“ směrem. Suché, docela plné, se sladkostí zralého červeného ovoce, koncentrovanější, precizní, uhlazenější s měkčími tříslovinami, dobrá délka. Povedený kousek na hranici dvou světů, kde milejší přístupné božo za mne furt převažuje. Inu proč ne! Ve větším jen tak jako doprovod večerní zábavy bych raději Chénas, láhev na celý večer v poklidu Juliénas určitě vhodnější. Prostě záleží kdy, kde, proč a hlavně s kým! :-)

Komentáře používají Disqus