středa 2. listopadu 2022

Degustace Weingut Stefan Meyer s vinařem

Vypravil jsem se minulý týden do Vino Wine Shop & Bar až v (pro mne) daleké Troji, abych zde prochutnal produkci Weingut Stefan Meyer (web) z německé oblasti Pfalz, nalákán účastí samotného vinaře. Vzhledem k porcím spíše konzumačním než degustačním jsem se v průběhu ochutnávky začal obávat, že se cestou domů ztratím v přilehlém Čimickém háji, ale naštěstí se nestalo. Akce to byla vydařená, vinař více než sympatický a vína velmi povedená. Domácí trh s německými víny je zase o něco bohatší! Vinařství sídlí v obci Rhodt unter Rietburg, historicky odtud byl velmi slavný Tramín. Rodina Meyerů tu hospodaří už někdy od roku 1702, toto vinařství ale vzniklo až v polovině minulého století a Stefan Meyer, současná třetí generace, převzal podnik po studiích a praxi v zahraničí (mimo jiné v Kalifornii) relativně nedávno, až v ročníku 2009. Celkem hospodaří na zhruba 16 hektarech vinic blízko lesa, především v katastru Rhodtu – Rosengarten, Schlossberg a Klosterpfad – a u přilehlého Edenkobenu na trati Schwarzer Letten. Ročně z nich připraví ke sto tisícům lahví. Postupně experimentovali s různými prvky ekologičtějšího hospodaření až přešli na kompletní bio produkci a od 2021 jsou i certifikovaní. Aktuálně už ve vinicích aplikují i biodynamiku.

Nově se jim také podařilo získat celých 12 hektarů dalších vinic nedaleko jejich současných výsadeb, ale více na vápenci a také chladnějších. Což se bude hodit, už teď řeší co s vedrem a odrůdami jako Riesling, kde nově potřebují výsadby v trochu vyšších polohách. Odrůdově jsou, jako spousta dalších v oblasti, rozkročeni docela doširoka. Takže u nich najdete nejen Riesling ale i hromadu dalších odrůd, dost dobré jméno má třeba jejich Syrah z vinice Klosterpfad. Každopádně Stefan je velkým nadšencem do burgundských odrůd a ty u nich dlouhodobě budou hrát prim, doplní je hlavně Riesling a Silvaner. Pro základní vína pracují hlavně s nerezem, ty vyšší obvykle i kvasí ve dřevě. Sudy různých velikostí, malé spíš francouzské a velké i ze dřeva z okolních lesů. Jedou především vína suchá, sem tam nějaký ten feinherb se najde, od základních věcí v litrových lahvích (z většiny končících v okolních hospodách), přes tichá vína v několika řadách (dle podloží, konkrétní vesnice až specifické vinice), bubliny jednoduché dosycené i s druhotnou fermentací v lahvi. Vše značí jen jako jakostky, systém přívlastků se jim nelíbí.

Vždycky mne potěší, když vinařství dá vedle svých elitních vín na ochutnání právě i prostou litrovku a nestydí se za ni. 2021er EIN LITER Silvaner v téhle podobě bylo spíš florální, mladistvé lehce kvasnicové bílé, vyvážené, slušně dlouhé, základní příjemná záležitost. 2021er EIN LITER Riesling byl aromaticky docela diskrétní, jemnější ovocný s lehce krémovo-kokosovou linkou, šťavnatý, spíše suchý, s dobrým tělem, hezky udělaný. Přímé, snadno pitelné sympatické víno, které bych v hospodě k obědu klidně klopil :-) Ale teď už se přesuneme k sedmičkám…

2021er Weißer Burgunder LÖSS z pětiny kvasí a zraje asi půl roku v 3000l sudu a pak je spojeno s nerezem. Čerstvé, mladé, směrem žlutá ovocnost a krémovost. Suché, čisté, perfektně vyvážené, ovocné, příjemné. Nic složitého, ale moc pěkný kousek. V Německu, ale vlastně to platí i u nás, se lidi mohou utlouct hlavně po Grauer Burgunder aka Rulandském šedém, Meyer ale jasně preferuje burgundu bílou. Každopádně jejich 2021er Grauer Burgunder LÖSS-LEHM je opět připraven z části v sudech, v projevu čerstvé, trochu reduktivně zaprděné, s méně výraznou ovocností. Suché, čisté, dobré kyseliny, solidní přímější kousek. Nic co by mne zvlášť zaujalo. Což rozhodně neplatí o trochu nečekaném spojení 2021er Gewürztraminer & Riesling LÖSS. Tramín tvoří 60 %, odrůdy jsou spolu už od kvasu. Voňavé, florální a linka liči, suché, s moc pěknou kyselinou, vyvážené, pěkná délka. Aromatické, energické, zábavné! Jak čisté suché tramíny úplně nevyhledávám (dobře, prakticky nepiju, maximálně zkouším na degustacích), tak v téhle kombinaci a nakopnuté ryzlinkem to funguje výtečně. 2021er Riesling BUNTSANDSTEIN z místního červeného pískovce je aromaticky jemnější, kořenitější, s linkou meruňky a jablka, lehce exotická kokosová linka. Lehkonohé, šťavnaté s výraznější kyselinou ale vyvážené, pěkná délka. Energický, pěkně udělaný fajn nerezový ryzlink.

2020er Riesling AUS RHODT je první představitel vyšší řady vesnických vín, ale pochází čistě z polohy Schlossberg, z jejích částí jak na červeném pískovci tak spraších. Navíc kvasí spontánně a z poloviny i zraje ve velkém dřevěném sudu. Výrazně efektnější, voňavější, kombinace florálních tónů a sladší ovocnosti do meruňky. Suché, čisté, s výraznou ale dobře zapracovanou kyselinou a vyvážené, hezká žlutější ovocnost a delší. Výtečný Riesling! 2020er Chardonnay AUS RHODT pochází z tratí Rosengarten a Schlossberg, na červeném pískovci a jílovité půdě. Jde častěji o burgundské klony odrůdy, v případě Pinot Noir mají i dost těch německých, ale nové výsadby jedou taktéž burgundskými. Kvasilo a zrálo v dubových sudech, hlavně pětistovky, z toho pětina nových. Výraznější nazlátlá barva. Čerstvá, žlutá ovocnost, krémovost, zralé jablko, linka dřeva. Suché, čisté, šťavnaté, ovocné, minerální, krásně udělané. Poctivá, sympatická, serióznější šardonka. 2020er Chardonnay RHODTER ROSENGARTEN je už selekce z jediné trati, kvašeno spontánně ve dřevě, zhruba rok na jemných kalech v 500l sudech z 60 % nových, lahvováno bez filtrace. Zatím hodně mladé, bohatší, koncentrované, zrale sladce žlutě ovocné, s výraznějším projevem dřeva, kouřovost, úplně suché s výraznější kyselinou, opět žlutá ovocnost, krémovost, minerální linka, vyvážené, delší. Seriózní, krásné klasické Chardonnay s delším potenciálem zrání. Parádní věc.

Po tomhle kousku bylo 2021er Rosé LÖSS dost skok kategorií dolů, ale popasovalo se s náročnou situací se ctí. Odrůdově půl na půl Spätburgunder a St. Laurent, čistý nerez, barva jen díky několikahodinové maceraci v lisu. Světlejší růžová. Čerstvě červeně a rybízově přímočaře ovocné, lehce kořenité, suché, čisté, s chutí kopírující vůni. Fajn pití. 2019er Pinot Noir AUS RHODT je vesnické víno ze všech tří jejich tratí v Rhodtu – Rosengarten, Schlossberg i Klosterpfad – a mixu jílovitých a vápencových půd. I fermentace ve dřevě částečně s celými hrozny, macerace něco přes dva týdny a následně 12-14 měsíců v malých 225l dubových sudech, z menší části nových. Poměrně čerstvé, červeně ovocné, trochu chladnější, kořenitější linka. Suché, čisté, plnější, slušně postavené, čisté… fajn pinot, ale nic zásadního. Působilo, že je zrovna v takové té „debilní fázi“ a za rok či dva může být vše jinak, teď se ale zkoumání trochu bránilo. Což neplatilo o 2019er Pinot Noir RHODTER ROSENGARTEN, který byl sice jen ve své úvodní životní etapě, ale už teď skvělý a za mně úplně jiná kvalitativní liga než víno předtím. U Chardonnay byl ten skok o něco méně výrazný, tady vyloženě dramatický. Krásný, klasický seriózní pinot burgundského střihu. Ono i klony jsou burgundské, réva roste na hlinitopísčité půdě, opět spontánní fermentace ve dřevě částečně s celými hrozny něco přes dva týdny a následně 12-14 měsíců v malých sudech, větší podíl nových. Tmavší rubínová barva. Krásná ovocnost tmavších červených peckovin, černých třešní, višní, jemnější kořenitost a krásně zapracované dřevo. Suché, čisté, strukturovaný, s jemnozrnnými tříslovinami, výborná kyselina, vyváženost a délka. Klasické krásné červené. O chlup méně plné než vesnická verze, elegantní, velmi povedené.

Komentáře používají Disqus