pátek 8. července 2022

Levná cava z trafiky a sherry s vnitřnostmi

Po dlouhé době jsem se rozhodl ověřit, a souvislost s pohledem na výpis z účtu (viz včerejší zápisek) to samozřejmě nemá, jak si stojí Cristalino. Tedy tak už se jmenovat nesmí, prostě Cava Jaume Serra (web) z Vilanova i la Geltrú. Jedno z vín, co bývalo stálicí u mne doma v chladničce, něco k tématu už jsem sepisoval. Nově do sortimentu přidali ICE varianty, jako všichni podobní výrobci, mají dost solidní Brut Nature a také, další z trendů ale oproti variantám určeným na led přeci jen sympatičtější, část vinic v bio a už i bubliny z nich. My se ale mrkneme na dva jejich suché základy, klasickou bílou Cava Brut a růžové Rosado Brut. Oboje vína, která jsem maloobchodně v „trafice“ Don Pealo koupil, navíc rovnou hezky vychlazené, po 119,90 Kč :-)

Cava Brut je klasické kombo Macabeo, Parellada a Xarel·lo, čistě nerez, druhotná fermentace v lahvi a tam zrání nejméně rok. Dozážováno na zhruba 5 g/l. Světlejší citronová barva, na úvod intenzivně zašumí a poté poměrně vytrvalé perlení menších až středních bublinek. Čerstvé, čisté, lehce kvasnicové, citrusy do grepu a citrusové kůry, dotyk ananasu a lehce toastové a sušené bylinky. V chuti suché, čisté, fajn kyseliny a vyvážené, střední délka, lehce pomelo nahořklost v závěru. S vyšší teplotou upadá, ale hezky vychlazené hodně fajn. Rosé Brut je Pinot Noir a Trepat, opět nerez a kvašení a zrání v lahvi nejméně rok. Dozážováno o trochu výše, k devíti gramům. Poměrně výrazná, intenzivnější růžovo-oranžová barva. Výraznější perlení menších až středních bublinek. Lehce navinule červeně ovocné, kompotovaná jahoda, červený rybíz a herbálnost do rybízového listu. Čisté, stále suché ale vyšší dozáž přeci jen znatelná, čisté, spíše červeně ovocné, opět jahoda a další drobné plody, dobře pitelné, velmi vděčné. Opět potřeba udržovat dost vychlazené, jinak se stává plošším a méně zábavným. Závěr je v podstatě stejný jako dříve. Za tyhle peníze u nás v maloobchodě běžně dostupných bublinách jen těžko sehnat lepší věci. Naslepo je to bez problémů na úrovni záležitostí za dvojnásobek i víc. V kontextu průmyslové velkoprodukce, pokud vám nevadí ji pít, výborná volba. Za mne ideální záležitost na různé zahradní párty a tak s více lidmi, místo v téhle cenové kategorii prakticky vždy o dost nudnějšího prosecca. A super i do koktejlů.

A teď jedna pozvánka. Před nějakou dobou jsem zde psal o připravované edukační degustaci sherry a degustačních tematických balíčcích. Trochu trvalo vše vyřešit, a doprava během brutální vlny veder by také nebyla ideální, ale konečně se zadařilo a mám doma podstatnou část vín. Poslední část objednávky, ve které je pár specialit a výjimečných vín na která se trochu čeká, dorazí o něco později. Každopádně při troše štěstí v průběhu srpna začnu balíčky kompletovat a také nějak vyhlásím termín ochutnávky (předem přihlášení budou mít přednost). Než se ale tohle uskuteční… můžete si udělat výlet do Tábora! Příští sobotu, 16. července, se tam uskuteční akce Sherry a vnitřnosti. Dost možná polovina potenciálních účastníků nemusí sherry, ta druhá zas vnitřnosti :-) Ale to táborským nezabránilo vymyslet a začít organizovat podobně ulítlou akci. A já byl osloven, abych se postaral o sherry část. Což jsem samozřejmě s radostí přijal, každá příležitost propagovat můj milovaný typ vína se počítá! Bude chlastací Fino i Manzanilla (dva druhy), specifické zhruba dvanáctileté Amontillado, dvě úrovně Oloroso a najde se i slaďoch a možná nějaká ta specialitka…

Komentáře používají Disqus