pondělí 17. prosince 2018

Tři francouzská bílá v Bruxxu

trimbach-riesling-2015Dobrovolně přiznávám, že už se těším na „klid“ Vánoc, večírky a různá setkání jim předcházející už mne začínají vyčerpávat a vybírat si svou daň. Ale alespoň strohé degustační poznámky si zvládám psát i do pozdních nočních hodin :-) Pravda, nebývají už dvakrát rozsáhlé, ale základní dojem z nich člověk získá. Dnes bych rád odhrnul pár lahví z posezení v Bruxxu (kam rádi chodíme s přáteli na oběd, vaří obvykle výborně a dětský koutek je tam skvělý) jsem postupně pil tři bílá a ve všechny případech byl docela spokojen. Trimbach Riesling je sázka na jistotu, i tento jejich základ (primárně z hroznů od dlouhodobých partnerů, čímž myšleno i několik generací, a ne jejich vlastních vinic) je výtečně udělaný alsaský ryzlink, zde ho mají v ročníku 2015 což se projevuje výrazně koncentrovanějším a nabušenějším projevem než v letech „klasičtějších“, má to dost alkoholu ale zároveň až překvapivě parádní výrazné kyseliny a není tedy utahané, z ovoce jako meruňky to už nazrává směrem k vosku a petrolejovým tónům. Když si vezmu, že toho dělají někde mezi 300 a 400 tisíci lahvemi tak, klobouk dolů. K nám vozí Global Wines a za flašku chtějí zhruba čtyři stovky, akorát na webu se mám dojem úplně netrápí mít správně aktuálně prodávané ročníky a konkrétní je třeba ověřit.

Bourgogne-Chardonnay-2016-Domaine-des-Terres-de-VelleZ Burgundska jsem sáhl po Bourgogne Chardonnay 2016 z Domaine des Terres de Velle, což je nové mladé (od ročníku 2009) vinařství v Auxey-Duresses, respektive od tohoto roku kompletně nově a lépe vedené. Z celkem 6 ha rozmístěných na vinicích všude možně (Volnay, Monthélie, Mersault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Auxey-Duresses, včetně nějakých 1er cru, obhospodařovávané bez herbicidů a pesticidů směrem k organice) dělají momentálně 14 různých vín. Tohle Bourgogne je jejich základní bílé, hrozny pocházejí z třetiny od Corpeau (placka pod Puligny-Montrachet) a ze dvou třetin z Meursaultu. Spontánní fermentace i malolaktika v sudech, z desetiny nových, zde i zrání zhruba rok za občasného promíchávání kalů. Poté sudy smíchány v nerezu, kde si víno poleží pár měsíců, kaly se nechají usadit a do lahví jde bez filtrace. Výrazná, pěkná barva. Hodně intenzivní ve vůni, mladistvé, efektní žlutá ovocnost a krémovost a něco citrusů, minerální linka a zatím poměrně výrazný projev dřeva. Suché, čisté, středně plné, s hodně dobrou kyselinou, delší, pěkně postavená burgunda. Projev dřeva byl na mne dost výrazný, ale působilo to jako víno co dokáže zrát a ještě se s ním srovná. Vozí Cosmopolitan Wines, za láhev si účtují pět stovek. Jo a Bruxx nemá sklenice na bílé burgundy, ale některé ty specializované na belgická piva vypadají prakticky stejně… ;-)

Fournier-Pere-et-Fils-Sancerre-„Les-Belles-Vignes“-2016A na závěr Fournier Pere et Fils a jejich Sancerre „Les Belles Vignes“ 2016. Středně velký rodinný producent z Verdigny a výborná ukázka suchého moderně připraveného Sauvignonu v jeho dost nadprůměrné podobě. Řízená fermentace za kontrolované teploty v nerezu, bez malolaktiky, zrání na kalech jen v nerezovém tanku. Precizní, čistá, svěží aromatika, s tóny angreštu a limetek a decentní herbální linkou. Naprosto suché, s výraznou kyselinou a přísnějším projevem, šťavnaté, pěkně postavené, citrusové, delší, s minerální slanou linkou v závěru. Coby ryzlinkofil tenhle styl vína samozřejmě můžu a je to parádní k jídlu, ale ta kyselina vás docela nakopne a oživí i když si to dáte jen tak v noci :-) Prodávají 1er Wines.

Komentáře používají Disqus