pátek 8. března 2013

Ovar a salát, korkové víno, otevřený dopis italských naturálních vinařů

ovar_a_salatPrávě jako takový melouch, respektive odskok Jižního svahu z webu zase jednou na papír, zpracovávám vinná doporučení k několika receptům, připravuju tipy na zajímavá svérázná i snadno dostupná vína. A přiznám se, že u toho dost stresuju (a chystám se nechat všechno zkontrolovat nějakým dobrým sommeliérem), furt se bojím, že tam doporučím nějakou kravinu. Kaldoun možná představuje menší výzvu než úhoř na kari… nebo je to naopak? :-) Zmiňoval jsem se tu o jedné zajímavé knize o snoubení, ale stejně s tím bojuju. Jaký zdroj používáte pro tipy a triky vy? Každopádně tohle všechno píšu kvůli něčemu, co mi rozzářilo včerejší večer (jak málo mi stačí k radosti) a trochu mne uklidnilo, gastronomickému doporučení na jedné frankovce: „Doporučujeme ke zvěřině, červeným masům, teplému ovaru a k lehkým salátům.“ No beru to tak, že vinař se snažil o vyváženou stravu, dát k těm těžším jídlům i něco zdravého :o)

Když jsme u těch zvláštností, které se okolo vína dočtete… na tohle jsem narazil na webu jednoho našeho významného prodejce vína a lahůdek: „Členové klubu požívají těchto dalších nadstandardních zákaznických výhod: možnost výměny korkového vína.“ A jako běžnému zákazníkovi, nečlenovi, mi korkové víno nevymění? :-) Prosím nenechte si věšet bulíky na nos. Nárok na výměnu vadného výrobku máte vždy, korková vína prodejcům vracejte bez jakýchkoliv skrupulí, nikdo solidní by se s výměnou neměl cukat (tahle vada nemůže vzniknout špatným skladováním nebo jinou vaší vinou). Každopádně přemýšlím, kdy jsem sám korkové víno naposledy vrátil, už je to hezkých pár měsíců. V restauraci je to automatické, tam neváhán, u levnějších lahví doma to vlastně moc neřeším a často je prostě odepíšu. Chyba! Každopádně námět na příští anketu…

Pokud umíte italsky nebo anglicky a jste alespoň trochu příznivci současného trendu naturálních vín, pak vřele doporučuji otevřený dopis skupiny italských vinařů časopisu Gambero Rosso, tamnímu asi nejvýznamnějšímu vinnému magazínu. Ostře se v něm ohrazují proti sérii negativních, neinformovaných a zavádějících tvrzení o naturálních vínech v lednovém vydání tohoto časopisu. Vře to! :-) Mimochodem se zmiňují i o tom, že na vínech se nemusí (vlastně nesmějí) uvádět informace o tom, co vše krom hroznů a síry do vína šlo (a to nemluvím o vinicích, viz pesticidy ve výsledných vínech). A kolik zákazníků by asi bylo překvapeno :-) Argument, který jsem několikrát používal, když mluvil o přírodních vínech, ještě jsem k tomu používal složení „uzeného masa“ či běžné bagety :-) Připomnělo mi to jeden povedený obrázek (zde doprovodný text) hodný zamyšlení, viz níže…

bottiglie-ingredienti

moravske_uzene

P.S. Stále ještě nejsou zodpovězeni všichni vinaři z hádanky, kterou jsem přidával před čtrnácti dny. Tak šup na to!

Komentáře používají Disqus