pondělí 23. května 2011

3x nové čtení o víně česky

filosofie_vina_hamvasRozhodl jsem se, ze napíšu modlitební knížku pro atheisty. Cítil jsem s těmi, kdo trpí bídou našeho věku, a chtěl jsem jim pomoci. Nesnáze svého úkolu vidím jasně. Vím, že to slovo - Bůh - nesmím ani vyslovit. Chci-li o něm mluvit, musím místo něj užívat jiných slov, jako například polibek, opojení nebo čerstvě vyuzená šunka. Klíčové slovo, pro nějž jsem se rozhodl, je však víno. Proto se tato kniha jmenuje Filosofie vína a proto jsem za její motto zvolil, že nakonec zbudou dva, Bůh a víno. K tomuto kejklířství mne donutily okolnosti. Atheisté jsou totiž, jak je všeobecně známo, politováníhodným způsobem ješitní. Stačí, aby jim v knize padl zrak na jméno boží, a už ji odhazují na zem. Stačí, aby se někdo dotkl jejich utkvělých myšlenek, a začnou zuřit. Budu-li mluvit o jídle, pití, tabáku a lásce, použiji-li tato skrytá boží jména, myslím, že je bude lze ošidit...“ Tak ve zkratce popsal obsah své knihy Filosofie vína maďarský (ale narozený v Prešově) spisovatel a svérázný filozof Béla Hamvas.

Jedním z jeho hlavních životních témat je „zásadní rozpor mezi autentickým bytím a bezobsažným životem moderního světa“ (Robert Svoboda), tedy něco, co dnes mnozí z nás přenášejí na pravdivá vs. průmyslová vína :-) Filosofie vína není Hamvasovo zásadní dílo, ale vínomilcům bude určitě tím nejpřístupnějším. Měl jsem pocit, že tahle útlá kniha, kterou jsem si před lety pouze vypůjčil, je beznadějně vyprodána, a už nějakou dobu ji ani nesháněl. A teď zjistil, že vyšla znovu v roce 2008. A to dokonce v novém překladu u nakladatelství Malvern (na webu mají i ukázku). Nenechte se zmást, nejde (jen) o umně zaobalenou náboženskou agitaci či podezřelou mystiku, opravdu je tam řeč o víně. A to způsobem, který vinným nadšencům potvrzuje, že nejsou blázni, pokud ve fermentovaných hroznech vidí něco víc než jen prostý alkohol a vnímají jejich zásadní kulturní a historický přesah. Možná vám většina knihy přijde jako děsné plky, možná se nad něčím zamyslíte, možná vás hluboce zasáhne… ale minimálně zapůjčit bych ji doporučil.

winebook
Na adrese http://winebook.pravdivavina.cz/ najdete Winebook, dle autorů „komunitní síť milovníků vína, prostor pro sdílení zážítků s vínem a místo pro vlastní evidenci navštívených vinařství a vypitého vína“. Aplikace je teprve ve vývoji a taková jen hrubě otesaná, navíc ji zatím používá spíš úzká skupinka nadšenců okolo tvůrce webu. Ale kdo ví, třeba se z toho při troše snahy časem stane domácí Cellartracker :-) Sám jsem něco podobného chtěl už několikrát páchat, doménu koupil, grafiku zadával… a vždy se na to nakonec vykašlal. Takže držím palce Winebooku.

podkorkemStejně jako, konečně po docela dlouhé době, novému wineblogu! Jede už od března a najdete jej na adrese podkorkem.net. Autor, Mikuláš Duda, se uvádí agresivním sloganem „aby Češi nekupovali v supermarketech splašky, ale ve vinotékách flašky.“ Reporty z degustací a výstav, recenze vín, novinky ze světa vína a vinařského byznysu, zamyšlení… strukturované články novinového typu napsané s rozmyslem, vypadá to dobře a určitě jde o další domácí zdroj hodný sledování. Doufejme, že autor nějaký ten pátek psát vydrží :-)

P.S. foto knihy Filosofie vína je z webu studia Lacerta, moje vlastní kniha je teprve na cestě :-)

Komentáře používají Disqus