čtvrtek 5. března 2020

Thierry Germain a Domaine des Roches Neuves

Jedním z účastníků pražského La Paulée 2020 byl i Thierry Germain. Ač původem a dlouhou rodinnou historií je z Bordeaux, tak se se svou Domaine des Roches Neuves stal jedním za zásadních představitelů apelací Saumur a Saumur-Champigny a vůbec vín z údolí Loiry a také důležitým propagátorem biodynamiky. Na La Paulée měl přednášku o odrůdách Chenin Blanc a Cabernet Franc, tu jsem bohužel nestihl, ale samozřejmě představil i několik svých aktuálních bílých i červených vín. Všechna mají společné čisté vinice vedené v biodynamice a obvykle kompletně zatravněné, ruční sběr a třídění ve vinařství a spontánní fermentaci. Červená obvykle stoprocentně odstopkována, použité dřevo nebývá nové. Má „samozřejmě“ i různé zajímavosti jako nesířené macerované bílé z amfor a tak, ale představena byla klasika.

Clos de l’Échelier Blanc 2018 je čistý Chenin Blanc z apelace Saumur (Dampierre sur Loire), na vrstvě písku nad vápencem, zeď okolo vinice je nějakých 300 let stará. Dlouhá pomalá fermentace v 600l dubových sudech a zrání na jemných kalech 9 měsíců. Ve vůni pěkná kombinace florálních a citrusově ovocných tónů, trochu pecičkové. V chuti suché, poměrně výrazné, krásně strukturované, minerální, delší a seriózní. Dost povedené.

Clos Romans 2018 je opět stoprocentní Chenin a apelace Saumur (Parnay), z jediné historické polohy opět na vrstvě písku nad vápencem, obdělávané koněm a se starými keři :-) Zeď zde je z 9. století. Opět delší pomalejší fermentace a zrání ve dřevě, sudy 400 litrů a devět měsíců na jemných kalech. A je to úžasná záležitost, podobná předchozímu vínu ale s výraznější slaností, koncentrovanější, dlouhá a krásně strukturovaná, s krémovějším projevem v chuti, dlouhá, s obrovským potenciálem. Tohle mne vyloženě a nekriticky nadchlo.

Jejich základní červené „Domaine“ 2018 je čistý Cabernet Franc a apelace Saumur-Champigny (Chaintres de Varrains a Saumur) na křídovém podloží a písčitých a jílovo-vápencových půdách. Fermentace v nerezu, macerace něco přes týden, zrání pár měsíců v nerezu a velkém dřevě. Čerstvé, energické, spíše červeně zrale ovocité, trocha kořenitosti, parádně šťavnaté, lehce svíravé, ovocné, slušná délka a skvělá pitelnost. Bezva věc.

La Marginale 2018 opět stoprocentní Cabernet Franc, apelace Saumur-Champigny (Chacé a Varrains) na jílu a vápenci, vinice s jižní orientací a vždy dobře dozrávající. Kvasí ve dřevě, macerace tak tři týdny, sem tam zkrápění matolinového klobouku. Zrání v 228l dubových sudech (2-3 roky starých) a velkých 1200 a 2500l sudech 18 měsíců nebo déle. Vzniká jen v dobrých ročnících. Mladé a intenzivní, výrazně ovocný expresivní projev s mixem všeho možného od třešní po ostružiny, kořenitá linka do badyánu a pepře. Plné, šťavnatě ovocné, opět poměrně výrazné, vše z vůně se opakuje i v krásně strukturované chuti. Super kyseliny, délka, minerální linka. Krásná věc na začátku cesty.

Les Mémoires 2018 jsme znovu u odrůdy Cabernet Franc a apelace Saumur-Champigny (Dampierre sur Loire), ale tentokrát na vápenci a silexu a z velmi starých keřů, výsadby jsou z roku 1904. Fermentace v betonu, zhruba dva týdny na slupkách a žádné velké zásahy a spíše jen „infuze“ než výraznější macerace, zrání v 2500l foudre (od Stockingera) 12 měsíců. Voňavé, krásně svěže spíše červeně ovocné a pepřovitě kořenité. I v chuti výraznější ovocnost, svěžest a pepřová kořenitost, suché, šťavnaté, svíravě a s výraznějším tříslem ale vlastně zábavné a pitelné už teď, byť čas a zrání samozřejmě třeba. Lehkost a zároveň hloubka. Potěšilo hodně.

Komentáře používají Disqus