středa 18. března 2020

Nesířené Xarel·lo a zajímavá Nascetta

Známé španělské bio (už od konce sedmdesátých let!) vinařství Albet i Noya (web) z Penedès má docela široký sortiment obvykle dost fajn vín, od bublin pod apelací Clàssic Penedès, přes charakterní červená až po specifické okrajové odrůdy a zajímavosti. Mají též odrůdu Xarel·lo v čisté podobě a různých variantách zpracování, včetně úplně nesířené, i tu má v nabídce dovozce Bio Sueño. NOSODOS+ Xarel·lo 2016 vzniká z keřů vysazených v roce 2000 na vápenitých terasách v nadmořské výšce asi 400 metrů v Costers d'Ordal. Ruční sběr, pečlivá probírka hroznů až jednotlivých bobulí, spontánní fermentace v nerezu a následně čtyři měsíce částečně v barrique akátových sudech na jemných kalech. Od prvních experimentů před pár lety trochu ustoupili od čistě sterilního kovu a ochranných atmosfér, ani už nepřidávají zkusmo trochu Chardonnay. Víno je v čiré lahvi tvaru bordó se šroubovým uzávěrem. Tmavší barva, lehce nazlátlá. Již trochu naleželejší vůně, sušené bylinky, trochu pikantně ostřejší, hruška v různých podobách, anýz, citronová kůra, širší a hodně zajímavé. Úplně suché, čisté, trochu toastové, dost kyselin a jemně nahořklé v závěru, citrusové, dotyk slanosti. Středně plná, dobře pitelné a je s tím zábava! A ty roky v lahvi dalo v pohodě.

Když jsme u těch trochu netradičních vín… Osvaldo Barberis z Dogliani, menší rodinný podnik a specialista na červené Dolcetto, ale tentokrát jeho Aní 2018, stoprocentní odrůda Nascetta (zatříděno jako Langhe Nascetta DOC). V Piemontu obvykle vyhledávám něco úplně jiného, jen co je pravda. Nascetta je vyloženě místní odrůda, kvalitní a ve své době oceňovaná, ale náročná na pěstování a s ne zrovna stabilními a vysokými výnosy, takže už nepříliš častá. I když v poslední době zájem stoupá. Tahle je z vinice především na jílu s naplaveninami. Připraveno v nerezu na kalech. Roční produkce v řádu stovek lahví. Bordó láhev, plastová záklopka a korek z drti s pevnou dvojploškou. Tmavá barva, zlatá. Zajímavá, hutnější vůně, zralejší, ovocnost do grepu a tropika, lehce oříšková linka. Suché, plnější, výrazné, docela intenzivní se znatelnějším vyšším alkoholem, žlutá ovocnost, lehce oříškově nahořklý dojezd. Zajímavá věc. Vozí Víno pro Vás.

Komentáře používají Disqus