čtvrtek 19. března 2020

Nádherný červený Saumur

Asi nejlepší víno, které jsem v poslední době otevřel, pocházelo od Loiry. Jsme v oblasti Saumur u Domaine Guiberteau. Vinařství založil na počátku minulého století Clément Manguin a později jej předal svému zeti, nadanému vinaři (a mimo jiné zakladateli místního družstva) Robertu Guiberteau. Ten jej, především v padesátých letech, rozšířil o některé špičkové polohy (třeba Clos des Carmes v Brézé) a vůbec docela nakopl. Jenže neměl následovníka, nikdo z jeho dětí se do vinaření neměl, a od roku 1976 do 1996 veškeré vinice pronajímali. Poté vešel na scénu Romain Guiberteau, pravnuk zakladatele, kterému se úplně nedařilo na studiích práv a rozhodl se nájem neprodloužit. S vinařením mu poradil Nady Foucault (z legendárního Clos Rougeard) a Romain úspěšně vyrobil prvních pár tisíc lahví. A pak už to šlo rychle. Příklon k ekologickému resp. biodynamickému vinohradnictví (dnes bio certifikovanému) a čistě i ve sklepě, se spontánní fermentací a bez aditiv krom trochy síry, bez čiření a sem tam jen s hrubou filtrací. Necelých deset hektarů osázených vinic, půlka Chenin a druhá Cabernet Franc, jak mladé výsadby tak keře osmdesát let staré.

Jako první víno jsem otevřel Saumur Rouge 2017. Což je čistý Cabernet Franc z celkem asi dvou hektarů ve třech různých parcelách (primárně z Brézé, vinice Les Arboises) s pískem a naplaveninami nad vápencem, s keři vysázenými v letech 1955 až 1957. Ručí sběr a třídění ve vinici, komplet odstopkované, spontánně kvašeno a školeno asi jen půl roku v betonu a velkém dřevěném tanku. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá barva, hlubší, tón do fialové. Energická, tmavě ovocná vůně, drcené ovoce do černých třešní, černého rybízu, pepř a minerální linka, tuha, kořenitost, dotyk lékořice. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné ale lehkonohé, svíravost, kyseliny, tmavé šťavnaté ovoce, fajn délka. Ryze kamenitě ovocné, precizní, čisté, vyvážené, šťavnaté, zábavné, dokonale pitelné. Prostě wow. Navíc drželo projev v otevřené lahvi krásně dva dny, takže potenciál velký. Cabernet Franc a nejen Saumur mají budoucnost! Nadšenci do dobrých frankovek (nebo ti, které jsem zblbnul do Mencíi… :-D) nechť zbystří, tohle chcete zkusit. Na základní červené vinaře hooooodně dobré!

Komentáře používají Disqus