středa 20. července 2022

Dvakrát Champagne Laurent Lequart

Champagne je obrovské, producentů a značek kvanta. A nová jména se stále objevují, často jsou to dříve jen pěstitelé prodávající hrozny velkým domům, kteří se rozhodli sami připravovat víno. Ale je tam prostě i spousta menších vinařů, jejichž vína končila především ve Francii, a je snadné je přehlédnout. A tuna dalších, která prostě dělá úplně obyčejné věci a ničím nevyniká. Champagne Laurent Lequart (web) je z těch zajímavějších, rodinný podnik na pravém břehu ve Vallée de la Marne s 11.4 ha vinic vedených v ekologičtějším režimu (HVE, VDC). Sídlí v Passy-Grigny, což je v původní klasifikaci Autre cru (a oni na viněty hrdě píší, jako by šlo o Premier či Grand Cru) a obec specializující se na Meunier, drtivě u nich převažuje. Jsou členy tamního (dost kvalitního) družstva a oficiálně récoltant-coopérateur, lisování a základ zpracování probíhá právě v družstvu. Laurent Lequart je mimochodem už velmi dlouho jeho prezidentem. Samozřejmě i oni se specializují na Meunier a snaží z něj vymáčknout co to dá, dělají docela dost i všemožných sladších a ne úplně obvyklých variant :-) Součástí hraní je školení ve dřevě, výrazně delší zrání na kalech a tak. Já zatím chutnal jen jejich úplný základ a jedno růžové, vína ze sortimentu The Delivery alias restaurace The Eatery, ale byl dost spokojen.

Réserve Extra Brut je stoprocentní Meunier a jejich základ v sušší podobě s dozáží 4.5 g/l (častější je Brut s dozáží 9 g/l). Mnou chutnané víno byl ročník 2018 s rezervou, tvoří ale v podstatě polovinu, z let 2017, 16 a 15. Čistě nerez. Na kalech zhruba dva a půl roku, odstřeleno v březnu 2021. Tmavší, nazlátlá barva, pěkné perlení. Širší aromatika, navinulejší malvice a k tomu žluté peckoviny, minerálně vlhce kamenitá linka, trochu pečivo s oříšky. Dost fajn. Suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou, ovocnost kopíruje vůni, hezky udělané, osvěžující. Není to takový ten precizní štíhlý styl, spíš trošku robustnější, ale pije se výborně. Bavilo.

Rosé Andésyne Extra Brut je rosé d’assemblage, tedy kombinace bílého vína s červeným, zde jde konkrétně o 80 % Meunier a 20 % Chardonnay a červené víno z Meunieru tvoří celou desetinu. Základem je ročník 2016 s rezervou z let 2015 a 2014 a odstřel v březnu 2020, na kalech přes tři roky. Dozáž jen 2 g/l. Tmavší malinová barva, pěkné vytrvalé perlení malých bublinek. Čistá, hodně příjemná ovocná vůně, drobné červené plody, trochu sušené, s decentní toastovostí a trochu herbálně-kořenitou linkou. Suché, čisté, šťavnaté, s moc pěknou kyselinou, opět drobné červené ovoce, mineralita, vyváženost, fajn délka. Sympatické, nijak extrémně komplexní a složité, ale dost slušné růžové šampaňské.

Komentáře používají Disqus