úterý 24. března 2020

Nestarec WTF & Drinking Against Sinking

Dnešní láhev jsem vlastně otevřel především coby doprovod informování o jedné bohulibé činnosti vinařů, ale o tom za chvilku. Nejdříve Milan Nestarec, nesporná hvězda domácí naturální vinné scény a jeden z vůbec nejznámějších a nejpopulárnějších moravských vinařů za hranicemi, a jeho WTF 2016. Zkratka What the Flor, aneb to nejlepší, co můžeme veltlínské zelené potkat, je školit ho pod kožkou. Tohle jsou konkrétně odstopkované hrozny z nichž mošt spontánně kvasí a zraje v použitých (5+ let) 600l akátových sudech, zhruba třetina je dva týdny v kontaktu se slupkami. Následně sedm měsíců zrání ve stejných ne úplně plných sudech a pod flórem, lahvováno bez čiření, filtrace a bez síření do burgundské láhev pod korek.

Tmavší barva, do zlaté. Výrazná vůně, dost zábavná, žlutá jablka, decentní oříškovost, pikantní linka a mineralita. Svědčí tomu větší sklenice burgundského typu, ve které se objevuje broskvová ovocnost a celek je jemnější a nebál bych si říct docela elegantní. V chuti suché, naprosto čisté a v perfektní kondici, šťavnatě ovocné, trochu slané, charakterní bílé. Možná nijak zvlášť dlouhé, ale rozhodně si zaslouží pozornost! Kupoval jsem u Veltlínu.

Milan Nestarec se společně se sedmi (v době psaní článku, možná jich bude nakonec více) vinařstvími – Radek Osička, Jaroslav Osička, Dobrá vinice, Petr Marada, Krásná Hora, Vinné sklepy Kutná Hora, Dva Duby – přidal k iniciativě evropských (a především naturálních nebo minimálně bio, obecně mají výrazně větší afinitu ke sdružování a společným aktivitám) Drinking Against Sinking. Každé vinařství nabídne jedno víno za cenu 20€ (u nás 540 Kč), z částky pokryje své náklady a zbytek peněz půjde na podporu menších lokálních restaurací, distributorů a dalších firem těžce zasažených současnou krizí. Nabídku většiny domácích vinařství najdete na 540.cz (zatím tam nejsou všechna), leckdy jde o již nedostupné nebo raritní lahve. S radostí jsem objednal a těší mne, že podobné aktivity vznikají.

View this post on Instagram

In those challenging times, the need to support each other in our cherished wine community is stronger than ever. So joining the #drinkingagainstsinking initiative was a no brainer for me: along with friends from @quantumwinery, @koppitschwine, @frankcornelissen_winery & other natural winemakers from all over Europe I just made a limited edition wine whose proceeds will go to my industry partners suffering from the current Covid-19 crisis. Only 222 magnums labelled Drinking Against Sinking - hand-numbered, multi-varietal, multi-vintage juicy blend of our reserve reds, bottled just for this one occasion. You may call it collector-item, you may call it unicorn wine, I call it 20 euros (+shipping) well spent. A no-brainer for you too, I hope. Purchase via link in bio or contact me directly (milan@nestarec.cz). Thanks in advance for your care and support, we couldn’t be more grateful… ❤Milan #strongertogether #supportourcommunity #naturalwine #realwine #toosmalltofail #covid19 #covid19relief #nestarec #milannestarec #collectoritem #zerosulfur

A post shared by Milan Nestarec (@milannestarec) on

Komentáře používají Disqus