pondělí 26. listopadu 2018

Eggstasy of Wine Alpinist

slobodne-vinarstvo-Eggstasy-of-Wine-Alpinist-2017Tekutá slovenská extáze :-) Slobodné vinárstvo – Majer Zemianske sady (web) je momentálně dost zásadní slovenský naturální producent, jeho vína získávají na popularitě v zahraničí a i díky nim stoupá obecně zájem o celý „náš“ region. O nějakých jejich oranžádách už jsem tu psal, překvapuje mne že ale neměl žádný větší obecný článek. Časem napravím. Eggstasy of Wine Alpinist 2017 je jednou z jejich novinek, stoprocentní deset dní macerovaný Ryzlink rýnský, školeno osm měsíců v terakotových vajíčkách, první jejich víno takto zpracované. Nesířené (celková přirozeně 15 mg/l), nečiřené, nefiltrované. Lahvované pod šroubem a určeno na okamžité pití. Výraznější oranžová barva, opalizující, v lahvi je poměrně dost kalů a je fajn nechat je usadit a nalít opatrně. Efektní vůně, šťavnatá, citrusová, kandovaná pomerančová kůra, trochu bylinková. Suché, středně plné, živé, lehce svíravé, šťavnaté, vyvážené, dobrá délka, decentně zemité. Zní to tak nějak banálně, ale celek je výborně pitelný, zábavný, nijak extrémně složitý ale přitom rozhodně nenudí a je na něm mnoho co zkoumat. Baví velmi.

vlajkaZadní viněta (která existuje ve variantě černého písma na bílé ploše nebo invertně) obsahuje citát Reinholda Messnera: „What we alpinist do, almost goes against reason: We go to places where death is a possibility in order not to die. And the art is not to die, and its just and art. Because death is a possibility. But if we survive and go back home, we feel born again." Protože připravovat vína bez síření je prý jako lézt na Everest bez kyslíku :-) Možná je jednoduché mne obalamutit, ale nemůžu si pomoct. Kombinací viněty, názvu i spojení s tímhle textem hlasuji pro Eggstasy jako pro ambaláž roku!

P.S. Na druhé fotce stará československá vlajka, jedna z promo fotografií od Slobodného vinárstva kterou nám poslali na minulé Česko-Slovenské Družstvo.

Komentáře používají Disqus